Almanya ile Kenya Arasında Göç Anlaşması İmzalandı

Almanya ile Kenya Arasında Göç Anlaşması İmzalandı

Almanya ile Kenya arasında iyi bağlantılar olduğunu ve birçok konuda işbirliği yaptıklarını söyleyen Başbakan Olaf Scholz, iki ülke arasında göç anlaşması imzalandığını bildirdi.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kenya ile göç anlaşması imzaladıklarını bildirdi.

Basın toplantısı öncesinde Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile Kenya Dışişleri Bakanı Musalia Mudavadi, iki ülke arasında uzlaşmaya varılan göç anlaşmasını imzaladı. Başbakan Scholz, Almanya ile Kenya arasında iyi bağlantılar olduğunu ve birçok konuda işbirliği yaptıklarını, bunları geliştirmek istediklerini ifade etti.

“Kalifiye İşçiler Almanya’ya Gelebilecek”

İki ülke arsında imzalanan göç anlaşmasına işaret eden Scholz, bu önemli anlaşmanın Kenyalılar için yeni perspektifler açtığını söyledi. Scholz, bununla kalifiye işçilerin ve meslek sahibi gençlerin Almanya’ya gelebileceğini belirterek “Bu, şu anda ilk etkilerini hissettiğimiz vasıflı işgücü eksikliğini telafi etmemize yardımcı olabilir.” dedi.

Bu anlaşmanın ayrıca Kenya’dan Almanya’ya gelen ancak ülkede ikamet hakkı olmayanların geri gönderilmesini öngördüğü bilgisini de paylaşan Scholz, “Artık ülkelerine daha hızlı bir şekilde dönebilirler.” ifadesini kullandı.

Scholz’dan Afrika’da Barış ve İstikrar Vurgusu

Scholz, Afrika’daki barış ve istikrarın gelecekte daha da önemli olacağına işaret ederek, Afrika’nın, uluslararası kurumlarda daha güçlü temsil edilmesi gerektiğini, bu bağlamda Afrika Birliği’nin G20 üyesi olduğunu kaydetti.

Başbakan Scholz, ABD’nin iki Afrika ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) daimi üye olarak katılmasına ilişkin önerisini destekleyip desteklemediği sorusuna, Afrika ülkelerinin Güvenlik Konseyi’nde önemli bir rol oynamalarını sağlamanın kendilerinin de talebi olduğunu cevabını verdi.

“Kenya’daki Gençler Almanya’da Çalışabilecek”

Kenya Devlet Başkanı Ruto da iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin geliştiğini ve bugün iki ülke arasında yakın ilişkiler olduğunu söyledi.

Bugün imzalanan göç anlaşmasının ilişkilerin daha da gelişmesine imkan sağlayacağını ifade eden Ruto, “Şimdi, Almanya’daki potansiyeli ve çok çalışan büyük bir genç nüfusu olan Kenya’da sahip olduğumuz insan kaynağını gerçekten kullanma fırsatına sahibiz.” diye konuştu.

Ruto, anlaşmayı “kazan-kazan” durumu olarak niteleyerek, Kenya’daki gençlere Almanya’da çalışabilmeleri için yeni fırsatlar sunan bu anlaşmanın imzalanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. (aa,c)