Almanya’da Kirada Oturanlar Dikkat: 500 bin Euro Cezası Var!

Almanya’da Kirada Oturanlar Dikkat: 500 bin Euro Cezası Var!

Almanya’da kiralık evde yaşayan varandaşların cezalarla karşı karşıya kalmamaları için dikkat etmesi gereken hususlar neler? Camia Haber, okuyucuları için araştırdı.

Almanya’da özellikle kiralık dairelerde kalan vatandaşlar birçok kurala uymak zorunda. Uymaması halinde çeşitli para cezaları söz konusu. Duş almak, çamaşır yıkamak veya yemek pişirmek dahi sadece belli kurallar çerçevesinde yapılabiliyor.

5 Bin Euro Ceza Riski

Bazı durumlarda bu işler, yasal olarak belirlenmiş sessizlik zamanlarını ihlal ediyor. Gece veya pazar ve tatil günlerindeki sessizlik saatlerini bozanlar, 5 bin Euro’ya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Tehlikeli Maddelerin Depolanması

Benzer şekilde, tehlikeli maddeleri, sıvıları veya malzemeleri kiralık dairede depolayan kiracılar da ciddi cezalara maruz kalabiliyor. Hatta bodrum katında bile katı kurallar geçerli. Örneğin, yanıcı maddelerin, araba lastiklerinin veya boyalarda bulunabilecek zararlı maddelerin ya da iki litreden fazla benzinin depolanması kesinlikle yasak.

İzinsiz Hayvan Besleme Kiralık Sözleşmesini Fesh Edebilir

Daha az maliyetli ama yine de ciddi bir ihlal ise, kiracıların izinsiz hayvan beslemesi. Ev sahipleri, tavşan, hamster gibi küçük hayvanları yasaklayamazken, köpek veya kedi beslenmesine karşı çıkabilir. Buna rağmen söz konusu hayvanlardan birini besleyen kiracılar, kira sözleşmesinin feshi riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Yapısal Değişiklikler de Yasak Kapsamında

Benzer bir durum, kiracıların ev sahibine danışmadan yapısal değişiklikler yapmaları halinde de geçerli. Balkonlara kedi ağı kurulması gibi basit bir işlem bile bu duruma dahil olabilir. Özellikle konut piyasasının gergin olduğu dönemlerde, dairelerin konut amacı dışında kullanılması durumunda şehirler ve belediyeler sıkı önlemler alıyor.

Depo veya Ofis Olarak Kullanılması

Dairenin konut yerine tatil evi, depo veya ofis olarak kullanılması gibi durumlarda, para cezasının miktarı değişiklik gösterse de, geçmişte bu durumda 500 bin Euro’ya varan para cezaları verildiği kaydediliyor. Bu tür ağır cezalar, özellikle Berlin ve Hamburg gibi konut sıkıntısı yaşanan şehirlerde uygulanıyor.

İşte İhlaller ve Cezaları:

Gürültü kirliliği – 5 bin Euro’ya kadar para cezası

Tehlikeli maddelerin depolanması – 5 bin Euro’ya kadar para cezası

Yasan hayvan beslemek – Kira sözleşmesinin feshi

Yapısal değişiklikler – Kira sözleşmesinin feshi

Konutun amacı dışında kullanımı – 500 bin Euro’ya kadar para cezası