Belçika’da Vatandaşlık İçin 5.000 Euro Alınsın Teklifi

Belçika’da Vatandaşlık İçin 5.000 Euro Alınsın Teklifi

Belçika’da sağcı Yeni Flaman İttifakı partisi milletvekili Theo Francken, Belçika vatandaşlığının “sadece bir kâğıt parçası” olmadığını ve bunun “değerli bir kazanım” ve “onur” olması sebebiyle ucuza verilmemesini istedi. Francken vatandaşlık ücretinin 5.000 Euro olmasını önerdi.

Belçika’da sağcı Yeni Flaman İttifakı (Nieuw-Vlaamse Alliantie / N-VA) milletvekillerinden Theo Francken, Belçika vatandaşlığı alacak kişilerin 150 Euro yerine 5.000 Euro ödeme yapmalarını istedi.

Önersini meclise bir tasarı olarak sunan N-VA milletvekillerinden Theo Francken, 5.000 Euro ödemenin yanı sıra göçmenlerin önce Belçika değerlerini öğrendiklerini ispatlayacakları bir değerler ve dil sınavından geçirilmesini de istedi.

“Belçika Vatandaşlığ İçin Önce Değerler Sınavından Geçilmeli”

Entegrasyon programlarının sonunda yer alacak olan değerler sınavını kazananlar Belçika vatandaşlığı alabilecekler. Değerler sınavından sonrasında ayrıca başvuru sahipleri, yaşadıkları bölgeye göre Flaman Bölgesi’nde Felemenkçe, Valon Bölgesi’nde Fransızca veya Alman Topluluğu’nda Almanca dil sınavına girmek zorunda kalacaklar.

“Göç Maliyetlidir ve Yükü Göçmenler de Çekmelidir”

N-VA milletvekili Theo Francken, Belçika vatandaşlığının “değerli bir kazanım” ve “onur” olması sebebiyle aynı zamanda yüksek maliyetli olduğunu da savundu. Francken, yüksek olarak nitelediği göç maliyetlerinin bütçeyi zorladığı için bu mali yükün, toplumun sadece yerli halkının değil, vatandaşlık talep edenlerin de sırtına yüklenmesi gerektiğini de ileri sürdü. Buna örnek olarak 2023 yılında Belçika’da 55.000’den fazla Belçika vatandaşlığı verildiğini gösteren Francken, bu 5.000 Euro’nun adil olduğunu, zira hâlen vatandaşlık başvuru ücretlerinin Hollanda’da 1.023 Euro, İngiltere’de de 1.930 Euro olduğunu söyledi.

“Öneri Göçmenlerin Belçika’ya Aidiyet Hissini Zayıflatacak”

Yeni Flaman İttifakı’nın Belçika vatandaşlığı şartları önerisine göç uzmanları ve göçmenlerin entegrasyonu konusunda çalışanlarla ve diğer siyasi partiler karşı çıkıyor.

Uzmanlar, bu kadar yüksek bir ücretin, özellikle işçi ve orta sınıf göçmenlerin Belçika toplumuna entegrasyonunu zorlaştıracağını savunuyorlar. bu sürecin daha da pahalı hale getirilmesi, onların iş piyasasına entegrasyonunu ve aidiyet hissini zayıflatacağını ifade ediyorlar. Vatandaşlık almak isteyenlerin zaten çalışmak, dil öğrenme ve topluma katılma çabası gösterdiklerini ifade eden uzmanlar, teklifin işi zorlaştıracağını ekonomiye büyük zarar vereceğini belirtiyorlar.

“Teklif Bir Provokasyondur”

Öneriye hükümet de mesafeli dururken Flaman sosyalistler (Vooruit) ve Frankofon merkez partisi Les Engagés, bu teklife karşı çıkıyor. Öte yandan, Flaman Hristiyan Demokratlar (CD&V), vatandaşlık almak için zorunlu bir sınav yapılmasını destekliyor. Bununla birlikte, vatandaşlık ücretinin 5.000 Euro’ya yükseltilmesi, birçokları tarafından bir provokasyon ve seçim kampanyası hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Gözlemciler, tartışmaların Belçika’daki siyasi atmosferi de şekillendirmesinden endişe ediyor.