Macaristan Ülke Sınırındaki Göçmenleri Bundan Sonra Brüksel’e Götürecek

Macaristan Ülke Sınırındaki Göçmenleri Bundan Sonra Brüksel’e Götürecek

Macaristan, Avrupa Birliği’nin mülteciler yasasına aykırı uygulamalar yaptığı gerekçesi ile 200 milyon Euro ceza alması üzerine ülke sınırındaki göçmenleri otobüslerle ücretsiz olarak Brüksel’e göndereceğini açıkladı.

Macaristan, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın 2023 yılı Haziran ayında Macaristan’a 200 milyon Euro tutarında bir rekor ceza vermesi sonrasında ülke sınırında bekleyen ve Macaristan’a girmek isteyen göçmenleri Brüksel’e bırakacak.

Göçmenler, kendileri için özel olarak hazırlanan otobüslerle ücretsiz olarak Brüksel’e götürülecek.

Avrupa Adalet Divanı, 200 milyon Euro’luk cezayı, Macaristan’ın güney sınırında, özellikle Sırbistan ile olan Röszke sınır kapısında, göçmenlerin ülkeye girişini engellediği ve insan haklarına aykırı uygulamalar yaptığı gerekçesi ile vermişti.

Macar hükümeti ise Avrupa Adalet Divanı’nın mültecilerle ilgili bu cezayı “tamamen adaletsiz” olarak nitelendirerek ödeme yapmayı reddetti.

Belçika’nın Tepkisi: ‘Provokatif ve Kabul Edilemez’

Macaristan’ın, AB’nin uyguladığı cezaya tepki olarak göçmenleri ücretsiz otobüs seferleriyle Brüksel’e göndereceğini açıklaması Belçika’nın tepkisine neden oldu.

Belçika Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Sekreteri Nicole de Moor, Macaristan’ın bu planını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. De Moor, Macaristan’ın bu girişimini, AB içerisindeki dayanışma ve iş birliğini zayıflatan bir hamle olarak gördüğünü belirtti. Ayrıca bu tür provokatif eylemlerin “zararlı ve karşıt sonuçlar doğuracağını” dile getirdi.

De Moor, Macaristan’ın bu kararı ile AB’nin ve uluslararası anlaşmaların açık bir şekilde ihlal edildiğini vurguladı. AB içindeki ülkelerin sığınmacı politikalarında ortak hareket etmesi gerektiğini ve bu tür tek taraflı adımların çözüm olmadığını ifade etti.

Röszke – Brüksel Otobüsleri Hazır

Macaristan’ın göçmenleri Brüksel’e ücretsiz otobüs seferleri ile gönderme kararını İçişleri Bakan Yardımcısı Bence Rétvári duyurdu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Rétvári hazırlanan ototbüsleri de tanıttı. Basına tanıttığı otobüslerin güzergah levhalarında “Röszke – Brüksel” yazısı dikkatleri çekti.

“Brüksel Göçmenleri İstiyor Biz de Ücretsiz Hizmet Sunacağız”

Bakan Yardımcısı Rétvári bu kararın, AB’nin zorlamalarına karşı bir adım olduğunu ve göçmenlerin rahat ulaşımının temin edilmesini amaçladığını açıkladı ve bu otobüslerin, Macaristan sınırında durdurulan ve AB’nin sığınmacı kabul kuralları gereği ülkeye alınması gereken göçmenleri Brüksel’e taşıyacağını bildirdi.

Rétvári, “AB, Macaristan’ı güney sınırında durdurduğumuz yasa dışı göçmenleri ülkeye kabul etmeye zorlamak istiyor. Peki, Avrupa prosedür kurallarına göre onlara Brüksel’e ücretsiz bir yolculuk sunacağız. Eğer Brüksel onları istiyorsa, alacak.” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu ve Macaristan’ın Önceki Hamleleri

Göçmenlerin Brüksel’e gönderilmesi kararı, Macaristan’ın göç politikaları konusunda AB ile uzun süredir yaşadığı anlaşmazlıkların bir sonucu. Macaristan daha önce de benzer bir hamlede bulunmuş ve AB’ye meydan okuyan açıklamalarda bulunmuştu. Ağustos ayında da benzer bir eylem planlayan Macaristan, AB Komisyonu tarafından eleştirilmişti. Ancak, AB Komisyonu bu tür açıklamalara “alışkın” olduğunu belirterek, Macaristan’ın radikal söylemleri ve eylemlerine karşı daha sakin bir tutum sergiledi.

Göçmen Sorunu AB İçindeki Derin Ayrılığı Gösteriyor

Macaristan’ın Avrupa Birliği (AB) ile olan gerilimi devam ederken, göçmenler konusunda aldığı bu son kararla gerilim daha da derinleşti.

Macaristan’ın göçmenleri Brüksel’e göndermek istemesi, AB içindeki göçmen politikalarına dair derinleşen fikir ayrılıklarını daha görünür hale getirdi. Özellikle Macaristan gibi doğu Avrupa ülkeleri, göçmen kabulü konusunda katı bir tutum sergilerken, Batı Avrupa ülkeleri daha esnek politikalar izliyor.

Macaristan’ın son kararı, Macaristan ile AB arasında uzun süredir var olan göçmen politikası anlaşmazlıklarının bir yansıması olup, çözümün yakın olmadığını gösteriyor.