AfD, Federal Meclis Komisyon Başkanlığı Davasını Kaybetti

AfD, Federal Meclis Komisyon Başkanlığı Davasını Kaybetti

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, AfD’nin Federal Meclis komisyonlarında başkanlık talep etme hakkı olmadığını karara bağladı.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, AfD’nin Federal Meclis komisyonlarında başkanlık pozisyonu talep etme hakkı bulunmadığına hükmetti. Ayrıca, AfD Milletvekili Stephan Brandner’in Hukuk Komisyonu Başkanlığı’ndan alınmasının da anayasaya aykırı olmadığı belirtildi. Bu karar, Yüksek Mahkeme’nin İkinci Senatosu tarafından oy birliğiyle alındı.

Komisyon başkanlıklarının seçimle belirlenmesi ve başkanlıktan alınma süreçleri, Federal Meclis’in iç tüzük özerkliği kapsamında yer alıyor. Brandner, 2019’da Halle Sinagogu’na yapılan saldırı sonrası attığı bir tweet nedeniyle görevden alınmıştı.

AfD, çeşitli komisyon başkanlıklarına aday gösterilmiş, ancak diğer fraksiyonların itirazları sonucu bu adaylar gereken desteği alamamıştı. AfD, bu durumu eşitlik ilkesine aykırı olarak değerlendirip dava açmıştı, ancak mahkeme bu görüşü reddetti.

Mahkeme, komisyonların genel kurulun yansıması olması gerektiğini ancak başkanlıkların sadece organizasyonel bir işlev olduğunu vurguladı.(bb)