IGMG Genel Sekreteri Ali Mete: Eberswalde’deki Yangın Vakası Bir An Önce Aydınlatılmalı

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete: Eberswalde’deki Yangın Vakası Bir An Önce Aydınlatılmalı

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, Eberswalde şehrinde iki kişinin ölümüne sebep olan yangın münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Eberswalde şehrinde iki kişinin ölümüne sebep olan yangın münasebetiyle bir açıklama yapan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, müfettişlerin kundaklama ihtimalini yüksek olarak değerlendirdikleri söyleyerek olayın bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Eberswalde’de bir anne ve çocuğunun ölümünün derin bir üzüntüye sevk ettiğini söyleyen IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, “Müfettişler yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını düşünüyor. Bu durum Mölln, Solingen ve diğer kundaklama vakalarıyla ilgili kötü anıların yeniden canlanmasına sebep oldu. Bu vakalardan yalnızca bazıları kısmen aydınlatıldı, ancak birçok suçla ilgili hâlâ cevaplanmamış sorular var. İslam Toplumu Millî Görüş olarak Eberswalde’deki vakanın eksiksiz bir soruşturma ile aydınlatılmasını bekliyoruz. Bu olayın aşırı sağcı bir arka planı olup olmadığı sorusu cevaplanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Çok Sayıda Vaka Geriye Dönük Olarak İncelenmeli”

Ali Mete sözlerini şöyle sürdürdü: “Kundaklandığı iddia edilen evde yaşayanların çoğu göçmendi. Olayda dördü ağır olmak üzere altı kişi yaralandı, iki kişi de hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, aileleri ve sevdiklerine güç ve sabır diliyoruz. Kurbanların ve mağdurların Alman olarak algılanmayan çevrelerden oluştuğu yangın vakalarında emniyet ve savcılık birimlerinin, özellikle aşırı sağcı çevreler de dâhil olmak üzere her yönden soruşturma yapmaları elzemdir. Nitekim geçmişte yaşanmış çok sayıda üzücü örnek var. Failler olay yerinde Nazi zihniyetlerine dair kanıt bırakmadıkları için aşırı sağcı geçmişleri olabileceği ihtimalinin peşinen göz ardı edildiğine defalarca şahit olduk” diyerek çok sayıda vaka geriye dönük olarak incelenmesi gerektiğini söyledi.

“Göç ve Mülteci Tartışmaları Nefreti Körüklüyor”

İslam Toplumu Millî Görüş olarak mevcut siyasi ve sosyal iklimden derin endişe duyduklarını söyleyen Mete, sözlerini şöyle tamamladı: “Devam etmekte olan göç ve mülteci tartışmaları, Alman olarak algılanmayan insanlara yönelik ön yargı ve nefretin körüklenmesine katkıda bulunuyor. Tartışmalar, Eberswalde’deki yangın kurbanları gibi insanların tecrit ve sınır dışı edilmesi etrafında şekilleniyor. Almanya’da böyle bir tutum sergilemek, ateşle oynamak ile eş değerdedir ve son derece tehlikelidir.”