IGMG Brühl Camii Dualarla Açıldı

IGMG Brühl Camii Dualarla Açıldı

IGMG Köln Bölgesi Brühl Camii, inşaatının tamamlanması ile kuruluşunun 50. yılında kendine has mimarisi olan binasında törenle açıldı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Köln bölgesine bağlı olarak hizmetlerini sürdüren Brühl Camii kendine has mimarisiyle inşa edilen eni binasında heyecan ve coşku ile hizmete açıldı.

50 Yıl ve Cami Açılışı programında misafirlere ney dinletisi, kuruluşundan bu yana camide hizmet veren emektarların video mesajları, caminin kuruluş ve yapılış videoları da gösterime sunuldu. Açılıştan önce cemaatle Cuma namazı kılındı. IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün’ün okuduğu hutbe ve kıldırdığı namaz sonrası yapılan programın sonunda caminin kurdelesi dualar eşliğinde kesildi.

Caminin açılışı dolayısıyla düzenlenen 50. Yıl Programına Brühl Belediye Başkanı Dieter Freytag ile birlikte IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolos Muavini Hikmet Armağan ile birlikte IGMG Köln Bölge Başkanı Ali Bozkurt da katıldı.

50 Yıldır Hasret Duyulan Cami Nihayet Açıldı

Brühl Camii Başkanı Mehmet Kara’nın davetlileri selamlaması ve teşekkür etmesinden sonra, 50. Yıl Anma Programı dolayısıyla Brühl Camiinin hizmet ve faaliyetleri tanıtıldı.

Mehmet Kara yaptığı konuşmada cemaatin 50 yıldan beri hasretini çektiği camiye kavuşmanın yaşadığı sevince dikkat çekerek “24 Nisan 1974 Çarşamba günü şuan Deutsche Bank’ın bulunduğu yerde gayr-ı resmi olarak kurulan Brühl İslam Merkezi, kuruluşunun 50’nci yılında 50 yıldır hasret duyduğu camisine nihayet kavuştu.” dedi.

Kara “Bu eser farklı kültürlerin ve dinlerin tanışması ve birlikte barış, saygı ve hoş görü içinde yaşayabileceklerinin bir örneği olarak inşa edilmiştir. Bu sebeple, kapımız herkese açıktır.” ifadelerini kullandı.

Brühl’deki Bergerstrasse 78 numarada inşası tamamlanan camiin açılışında Belediye Başkanı Dieter Freytag, İslam Toplumu Millî Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün ve T.C. Başkonsolos Muavini Hikmet Armağan da bir selamlama ve tebrik konuşması yaptı.

Belediye Başkanı Freytag: “Bu Cami, Bir Barış Merkezi Olacaktır.”

Müslümanlarla birlikte Brühl halkının da katıldığı cami açılışında konuşan Belediye Başkanı Dieter Freytag konuşmasına “Bu tarihi binanın açılışında bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu cami cemaati, sosyal olarak önemli hizmetler verdiği gibi toplumsal diyaloga da önemli katkılar sunmaktadır.” sözleri ile başlayan Başkan Freytag böyle bir tarihi açılışa katılmaktan dolayı heyecanlandığını söyledi.

“Eskiden olduğu gibi başka kültürlerin değerlerini ve kökenlerini bu kültüre mensup insanlardan doğrudan ilk elden görmek ve tanımak gerçekten de heyecan vericidir. Burada geçekleştirilen iftar programlarını hatırlıyoruz.” diyen Freytag daha sonra şunları söyledi:

“Kentimiz Brühl’deki farklı kültür ve farklı dillere mensup insanların varlığı insanları birbirlerine daha yakından bağlıyor. Bu camideki vatandaşlarımızın fahri olarak bu görevi yapmalarından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Gelecek toplumumuz farklı dine kültürlerden oluşacaktır. Sizin bu alandaki çalışmalarını takdir ettiğimi bildirmek isterim.”

Konuşmasının sonunda Alman filozoflarından Albert Schweitzer’in “İbadetler dünyayı değiştirmez, ama ibadetler insanı, insanlar da dünyayı değiştirir.” şeklindeki sözlerini aktardı. Belediye Başkanı Fretag sözlerini “Bu cami, bir barış merkezi olacaktır.” ifadeleri ile tamamladı.

Kemal Ergün: “Bu Cami Aynı Zamanda Almanya İçin Bir Kazanımdır”

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkanın Kemal Ergün de Brühl Camiinin açılış programı ile yaptığı konuşmada, camiin bir barış merkezi olacağına vurgu yaptıktan sonra caminin sadece Müslümanlar için bir kazanım olmadığına dikkat çekti.

“Bu cami aynı zamanda bu güzel Brühl’ümüz için, eyaletimiz için ve vatanımız Almanya için büyük bir kazanımdır.” diyen Kemal Ergün daha sonda “Brühl bu yapıyla sahip olduğu kozmopolit kimliğini kuvvetlendirmiş, Müslümanlar da Brühl’ün ayrılmaz bir parçası olduğunu mühürlemişlerdir.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.