Almanya’da Sosyal Yardımlar Tehlikede: 9,5 Milyar Euro’ya İhtiyaç Var

Almanya’da Sosyal Yardımlar Tehlikede: 9,5 Milyar Euro’ya İhtiyaç Var

Almanya’da bütçede oluşan 9,5 Milyar Euroluk açık sebebiyle başta vatandaşlık parası ödeneği (Bürgergeld) olmak üzere önemli sosyal yardımlarda kısıtlama tehlikesi baş gösterdi.

Almanya’da 2025 ılı bütçesi hesaplamalarında meydana gelen bütçe açığı dolayısıyla ülkede milyonlar insanın aldığı başta vatandaşlık parası ödeneği (Bürgergeld) ile diğer bazı sosyal yardımların kısıtlanma tehlikesi var.

Almanya Çalışma Bakanlığı, 2025 yılı için planlanan vatandaşlık maaşı (Bürgergeld) bütçesine 36 milyar Euro ayırdı. Ancak bakanlık tarafından yapılan iç hesaplamalara göre, bütçede 36 milyar euro olarak öngörülen vatandaşlık parası için ihtiyaç duyulan miktarın 45,6 milyar Euro ulacak. Bu durumda vatandaşlık parası ödeneği bütçesinde, 9,6 milyar Euroluk bir açık oluşacak.

2025 Yılında 2,9 Milyon Aile Sosyal Yardım Alacak

Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlarda, 2025 yılı için yaklaşık 2,9 milyon ihtiyaç sahibi ailenin vatandaşlık parası alacağı tahmin ediliyor. Bu ailelere aylık ortalama 807 euro ödenmesi planlanıyor. Ayrıca, kira ve ısınma maliyetlerinin tamamen ya da kısmen karşılanması da öngörülüyor.

Her ne kadar bakanlık bütçe açığının yeni ekonomik gelişmelerle kapatılabileceğini tahmin etse de, bütçede bulunan açık dolayısıyla bazı ödemelerde kısıtlama yapılması da plananlanan çözümler arasında yer alıyor.

Hükümet Büyüme Beklentisiyle Umutlu

Çalışma Bakanlığı, vatandaşlık maaşı için ortaya çıkan bütçe açığının, hükümetin beklediği ekonomik büyüme ile kapatılabileceğini umuyor. Ekonomik büyüme sayesinde daha fazla insanın iş bulması ve vatandaşlık maaşı alan kişi sayısının azalması hedefleniyor.

Hükümet 2025 yılında yaklaşık 600 bin kişinin iş bularak vatandaşlık ödeneği almayacağı tahmininde bulunarak bütçe açığının kapatılmış olacağı görüşünde.

Buna karşılık ekonomi uzmanları, hükümetin öngörüsünün gerçekleşmesi konusunda şüpheli. Bu yüzden bütçenin 2025 yılına kadar 600.000 kişinin yardım almaktan tamamen çıkacağı varsayımı üzerine oluşturulması birçok eleştiri aldı.

Eleştiriler ve Gerçekçi Olmayan Planlar

Vatandaşlık parası ödeneği bütçesiyle ilgili eleştiriler, bu planların gerçekçi olmadığını savunuyor. Federal Sayıştay da geçtiğimiz aylarda Bakan Hubertus Heil’in bütçe planlamasını şüpheyle karşılamış ve bu tahminlerin gerçekleşmesinin zor olduğunu vurgulamıştı.