Almanya’da Vatandaşlık Parası Tartışması Büyüyor

Almanya’da Vatandaşlık Parası Tartışması Büyüyor

Almanya’da Federal Çalışma Bakanlığı’nın gelecek yılki vatandaşlık parası harcamaları için ayırdığı bütçenin yetersiz kaldığının iddia edlimesi sonrası tartışmalar büyüyor.

Almanya’da Federal Çalışma Bakanlığı’nın iç belgelerine dayanarak, gelecek yılki vatandaşlık parası harcamaları için ayırdığı bütçenin yetersiz ve 9,6 milyar euro eksik olduğunun iddia edilmesi sonrası vatandaşlık parası tartışmaları büyüyor. Bakanlığın 2024 yılı için vatandaşlık parası noktasında yaklaşık 36 milyar euro ayırdığı belirtilirken, harcamaların ise 45 milyon Euro civarında olacağı iddia edildi.

“Heil Daha Şeffaf Açıklamalı”

Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun Grup Başkanı Alexander Dobrindt, “Hali hazırda son derece talihsiz ve başarısız bir uygulama olan Vatandaşlık parasıyla ilgili yapılan sihirbazlık numaralarından artık gına geldi.” diyerek, bakan Hubertus Heil’in beklenen maliyetleri daha şeffaf bir şekilde açıklaması gerektiğini söyledi.

“En Başından Beri Eksikti”

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Friedrich Merz de, “2024 yılı bütçesi zaten yetersizdi.” diyerek, 2025 için ayrılan bütçenin en başından beri eksik olduğunu dile getirdi. Genel manada muhalefet partileri, Sayıştay ve ekonomi uzmanları, vatandaşlık parası ve sosyal yardımlar için öngörülen bütçenin yetersiz olabileceği konusunda hemfikir.

Kasım Ayında Onaylanacak

Almanya’da hükümet, 2024 yılı bütçesini kasım ayı sonunda mecliste yapılacak bütçe haftası sonunda onaylamayı planlıyor. Hükümetin aylar süren tartışmaların ardından anlaştığı bütçe taslağı, 2024 yılında toplamda 490 milyar euroya yakın harcama öngörüyor. Bu miktarın 179 milyar eurosu ise Çalışma Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan sosyal harcamalara ayrılmış durumda. Bu rakam, federal bütçedeki en büyük harcama kalemini oluşturuyor.(bb)