Avrupa’da 1 Cent’ten 2 Euro’ya: Cebinizde Servet Taşıyor Olabilirsiniz!

Avrupa’da 1 Cent’ten 2 Euro’ya: Cebinizde Servet Taşıyor Olabilirsiniz!

Avrupa’da 2023 ve 2024 yıllarına ait bazı madeni paralar binlerce Euro’ya alıcı buluyor. Aynı şekilde belirli özelliklere sahip eski paralar da koleksiyonculara servet kazandırabiliyor.

Avrupa’da bazı madeni paraları farkında olmadan harcamak, küçük bir serveti elden kaçırmanıza neden olabilir. Buna göre bazı madeni paralar, üzerindeki basılı değerinden çok daha fazla edebiliyor.

Binlerce Euro Kazanmak Mümkün

İlk bakışta nadir bir para olduğunu anlamak zor olabilir. Ancak bu paralarla binlerce Euro kazanmak mümkün. İster 1 Cent ister 2 Euro olsun, bu madeni paralar hatırı sayılır miktarda para edebiliyor. İşte en değerli madeni bir listesi:

  • 2024 yılına ait Mecklenburg-Vorpommern temalı, “D” ülkesi kodu (Almanya) taşıyan 2 Euro hatıra parası: İnternette 18 bin Euro’ya kadar alıcı bulabiliyor.
  • Hamburg Elbphilharmonie temalı 2 Euro hatıra parası: Bu paranın hatalı basımı, bir madeni para satıcısına göre 2 bin 500 Euro değerinde.
  • Dış kenarındaki yıldızların yanlış yöne baktığı madeni paralar: Normalde beş köşeli yıldızın iki köşesi dışa bakıyor. Bu hatalı basımlar 2 bin 500 Euro’ya kadar değer kazanabiliyor.
  • “Zainenden” adı verilen hatalı basımlar: Bu paralar tam yuvarlak olmadığı için 100 Euro’ya kadar alıcı buluyor.
  • 2019 yılına ait 5 Cent madeni parası: Dış kenarındaki yivinin üzerine de basılmış olan bu para 100 Euro değerinde.
  • “Spiegelei” olarak adlandırılan madeni paralar: Bu paraların iç kısmı dış halkasından biraz daha yüksek olup yumurta sarısının beyazdan taşması gibi bir görünüm sunuyor. Özellikle bazı 2 Euro örneklerinde bu hata görülüyor.
  • Kenar yazıları sembollerle uyumsuz olan madeni paralar: Örneğin, İtalya’ya ait 1 Cent parası, arka yüzünde normalde 2 Cent parasında bulunması gereken “Turiner Mole Antonelliana” yerine “Castel de Monte” sembolünü taşıyor. Bu nadir para bir müzayedede 6 bin 600 Euro’ya satıldı.
  • San Marino, Vatikan, Andorra veya Monaco gibi küçük devletlerden çıkan özel madeni paralar: Özellikle 50 Cent’lik paralar 70 Euro’ya kadar değer bulabiliyor.
  • 2008 yılından sonraki paralar: Eğer genişleyen AB haritası yerine eski AB haritasını taşıyorlarsa 100 Euro’ya kadar değer kazanabiliyor.
  • 2002 yılına ait İtalya’dan 20 Cent parası: Kenarındaki karakteristik yiv olmadan basılmışsa yaklaşık 38 Euro ediyor.
  • 2002 yılına ait Almanya’dan 20 Cent parası: 10 Cent kalıbında yanlış basılmış olup, normalden daha küçük olduğu için koleksiyonculara göre 165 Euro değerinde.
  • 2007 ve 2019 yıllarına ait 5 Cent paraları: Yanlışlıkla 2 Cent kalıbında basılan ve dış kenarındaki yivle birlikte gelen bu paralar da değerli.

Uzmanlardan Tavsiye

Dört veya beş haneli rakamlara satılan paralar söz konusu olduğunda, deneyimsiz alıcıların uzmanlara danışması ve gerçek değeri öğrenmesi tavsiye ediliyor. Böylece alıcıların dolandırıcılık amacı taşıyan tekliflerden korunabileceği ifade ediliyor.(bb)