Almanya’da Anket: Yüzde 40 Erken Emeklilik İstiyor

Almanya’da Anket: Yüzde 40 Erken Emeklilik İstiyor

Almanya’da önümüzdeki 12 yıl içinde 12,9 milyon çalışan yasal emeklilik yaşına ulaşacak. Çalışanların yüzde 40’ı ise erken emekli olmayı planlıyor.

Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 12,9 milyon çalışan önümüzdeki 12 yıl içinde yasal emeklilik yaşına ulaşacak. Bu, 2021 yılı itibarıyla iş gücünün yaklaşık yüzde 30’una denk geliyor. Aynı zamanda, Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) yaptığı bir ankete göre, çalışanların yaklaşık yarısı daha erken emekli olmayı düşünüyor.

Yüzde 65 Emeklilik Yaşına Kadar Çalışmayı Düşünüyor

IW tarafından yapılan 5 bin kişilik ankette, çalışanların yüzde 65’i yasal emeklilik yaşına kadar çalışmayı düşünebileceğini söylerken, yalnızca yüzde 57’si bunu gerçek manada yapmak istediğini belirtti. Gençler ve yaşlılar arasında bu konuda büyük bir fark olmadığı ortaya çıktı. 35 yaş altındaki çalışanların yüzde 59,7’si yasal emeklilik yaşına kadar çalışmayı planlarken, 50-66 yaş aralığındakilerde bu oran yüzde 54,5.

Ayrıca, ankete katılanların yüzde 17’si yasal emeklilik yaşına kadar çalışmaya ne istekli ne de muktedir olacaklarını düşünüyor. Sadece yüzde 48’i hem bu yaşa kadar çalışabileceğini hem de bunu yapmak istediğini ifade etti. Yüzde 6’lık bir kesim ise çalışmayı arzulasa da bu süreye kadar dayanamayacağını düşünüyor. Yüzde 14 ise çalışabilecek durumda olacağını düşündüğünü fakat buna rağmen erken emeklilik istediğini belirtti.

Düşük Gelirli Çalışanlar Arasında Erken Emeklilik Düşüncesi Daha Baskın

Ankete göre, iyi gelirli çalışanlar arasında yasal emeklilik yaşına kadar çalışma isteği daha yaygınken, düşük gelirli çalışanlar arasında erken emeklilik düşüncesi maddi nedenlerle daha baskın. Tüm gruplarda, emeklilikte yaşam standartlarını güvence altına almak en önemli etken olarak öne çıkıyor.(bb)