Almanya’da Ukraynalı Mülteciler Mal Varlıklarını Gizleyerek Sosyal Yardım mı Alıyor?

Almanya’da Ukraynalı Mülteciler Mal Varlıklarını Gizleyerek Sosyal Yardım mı Alıyor?

Almanya İçin Alternatif (AfD), Ukraynalı mültecilerin mal varlıklarını beyan etmeden sosyal yardımlardan haksız şekilde faydalandığını iddia etti. Parti, Alman vatandaşlarına uygulanan sıkı kontrollerin mültecilere uygulanmadığını savunarak, denetimlerin sıkılaştırılmasını talep ediyor.

Almanya’da Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin iddiasına göre, yerel yetkililer Ukraynalı mültecilerin Ukrayna’daki mal varlıklarını veya gayrimenkullerini yeterince denetleyemiyor. AfD Saksonya-Anhalt Meclis Grup Başkanı Ulrich Siegmund, Alman vatandaşlarının sosyal yardım başvurularında mali durumlarının detaylı bir şekilde incelendiğini, ancak Ukraynalılar için aynı kontrollerin yapılmadığını dile getirdi. Siegmund, “Bir Alman başvuru sahibinin banka hesaplarına hemen bakılıyor, hatta ne tür araba kullandığına bile dikkat ediliyor. Ancak Ukraynalılar için bu mümkün değil.” şeklinde konuştu.

“Ukraynalı Mültecilerin De Alman Vatandaşlarıyla Aynı Standartlara Tabi”

İlçe Meclisi Başkan Yardımcısı Michael Struckmeier ise bu iddialara yanıt vererek, Ukraynalı mültecilerin de Alman vatandaşlarıyla aynı standartlara tabi olduğunu ve mal varlıklarını beyan etmek zorunda olduklarını vurguladı. Ancak yetkililer, Ukrayna’daki banka hesaplarına erişim sağlanamadığını ve bu nedenle beyan edilen bilgilerin tam anlamıyla doğrulanmasının zor olduğunu kabul etti. Sosyal Bakanlık, Ukrayna’daki mal varlığına dair otomatik eşleştirme sistemlerinin veya doğrudan erişim sağlayacak bir mekanizmanın henüz mevcut olmadığını da belirtti.

“Bu Tür Durumlar Yalnızca Ukraynalı Mültecilerle Sınırlı Değil”

Struckmeier ayrıca, bu tür durumların yalnızca Ukraynalı mültecilerle sınırlı olmadığını, Alman vatandaşlarının da yurt dışındaki mal varlıklarını beyan etmediklerinde benzer sorunların ortaya çıkabileceğini hatırlattı. Yanlış beyanların tespit edilmesi durumunda, Ukraynalıların da Alman vatandaşları gibi aynı yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi. AfD ise bu denetim boşluklarının haksızlığa neden olduğunu öne sürerek, kontrol mekanizmalarının sıkılaştırılmasını istiyor.

Ağustos Ayında Eyalet Meclisinde Gündeme Gelmişti

Bu konu daha önce Ağustos ayında da eyalet meclisinde gündeme gelmişti. Sosyal Komite, yerel yönetimlerden temsilcileri davet ederek, Jobcenter ve diğer sosyal yardım birimlerinde uygulamaların nasıl işlediği hakkında bilgi almıştı. Yetkililer, Ukraynalı mültecilerin sosyal yardıma başvurduğunda gelir ve mal varlıklarını belgelemek zorunda olduklarını ifade etmişlerdi.(bb)