Avrupa’da Yüzbinlerce Kişi Gazze İçin Yürüdü

Avrupa’da Yüzbinlerce Kişi Gazze İçin Yürüdü

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının birinci yıl dönümünde Avrupa’nın birçok ülkesinde yüzbinlerce kişinin katılımıyla protestolar düzenlendi.

Birçok Avrupa ülkesinde, Gazze’de 1 yıldır süren soykırımı protesto etmek ve Filistin’e destek olmak amacıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüşlere yüzbinlerce kişi katıldı.

Almanya

Almanya’nın İsrail’in Gazze’de işlediği soykırım ve Filistin gösterilerinde Alman polisinin eylemcilere yönelik şiddeti protesto edildi. Filistin derneklerinin, başkent Berlin’de İsrail soykırımı ve polis şiddetini protesto etmek üzere düzenlediği gösteriye binlerce kişi katıldı. Berlin Emniyet Teşkilatı binası önünde toplanan göstericiler, daha sonra Filistin ve Lübnan bayraklarıyla Friedrich Caddesi’ne kadar yürüdü.

İsrail’in Gazze’ye ve Lübnan’a yönelik saldırılarına tepki gösterilen eylemde, “Almanya finanse ediyor, İsrail bombalıyor”, “Filistin’e özgürlük”, “Terörist İsrail”, “Boykot İsrail” ve “Soykırımı durdurun” sloganları atıldı.

Göstericiler üzerinde “İsrail’in kanlı soykırımını durdurun. Ateşkes şimdi”, “Filistin ve Lübnan’da sudan fazla kan akıyor”, “Demokrasinin şiddete değil, saygıya ihtiyacı var”, “Bizimle olman için Müslüman olmana gerek yok, İnsan olman yeterli” ve “Filistin özgür kalacak” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Eylemde yapılan konuşmalarda 1 yıldan beri devam eden Filistin’e destek gösterilerine polisin sebepsiz müdahale ettiği vurgulandı. Eylemciler, polisin baskılarına boyun eğmeyeceklerini ve gösterilerin bundan sonra da süreceğini açıkladı. Basına da tepki gösteren eylemciler, Alman medyasının gerçekleri yansıtmadığı söyledi.

Fransa

Fransa’nın başkenti Paris’te binlerce kişi, İsrail’in saldırılarına maruz kalan Filistin ve Lübnan’a destek için gösteri düzenledi. Filistin ve Lübnan destekçileri, Paris’teki ünlü Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki saldırılarına tepki gösteren binlerce gösterici, Clichy Meydanı’na kadar yürüdü.

Ellerinde Filistin ve Lübnan bayrakları ile “İsrail’i silahlandırmaya son verin” ve “Emperyalizme karşı direniş” yazılı afişler taşıyan göstericiler, “Yaşasın Filistin” ve “Hepimiz Beyrut’un evlatlarıyız” sloganları attı. Omuzlarında siyah ve kırmızı renklerde kefiye takan göstericiler, İsrail’e silah sevkiyatının durdurulmasını talep etti.

Bazı eylemciler, bir McDonald’s şubesinin vitrinine “Filistin yaşayacak” ve “Gazze’deki katliamı durdurun” yazılı çıkartmalar yapıştırarak bu markayı boykot etme çağrısında bulundu.

Hollanda

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da binlerce kişi, Gazze’de 1 yıldır süren soykırımı protesto etmek ve Filistin’e destek olmak amacıyla yürüyüş düzenledi. Hollanda’da her hafta farklı bir kentte Filistin’e destek amacıyla yapılan protestolarda bugün binlerce kişi, Dam Meydanı’nda buluştu.

Eylemcilere hitap eden konuşmacılar, Gazze’ye yönelik saldırılara rağmen Hollanda, ABD, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Batılı hükümetlerin İsrail’e destek vermesini eleştirdi ve Lübnan’a da sıçrayan savaşın sonlandırılması için uluslararası kurumların ve mahkemelerin harekete geçmesini beklediklerini dile getirdi.

Göstericilere hitap eden Denk Partisi Meclis Grup Başkanı ve Milletvekili Stephan van Baarle, Hollanda’nın da aralarında bulunduğu pek çok Batılı hükümetin, Filistin’de yaşanan soykırımın suç ortağı olduğunu belirtti.

İsveç

İsveç’in başkenti Stockholm’de İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırıları protesto edildi. Başkentin Odenplan bölgesinde toplanan göstericiler, İsveç Dışişleri Bakanlığına doğru yürüyüşe geçti.

Göstericiler, “Katil İsrail Filistin’den defol” ve “Katil İsrail Lübnan’dan defol” sloganları attı. Filistin ve Lübnan bayrakları taşıyan protestocular, Gazze’deki “soykırımın” ve son günlerde Lübnan’da artan İsrail saldırılarının durdurulmasını istedi.

İsveç Sol Parti Milletvekili Nadja Awad İsveç hükümetinin İsrail’in Filistin ve Lübnan’da yaptıklarına karşı durması gerektiğini söyledi.

İngiltere

İngiltere’de yüz binlerce kişi İsrail’in Gazze saldırılarının birinci yılında Gazze’de ve Lübnan’da acil ateşkes ile İngiltere’nin İsrail’e silah satışını durdurma çağrısıyla yürüdü.

Başkent Londra’daki Russell Meydanı’nda toplanan eylemciler, yaklaşık 3 kilometrelik güzergahı takip ederek Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı girişinde toplandı.

İsrail’in Gazze saldırılarının başlangıcından bu yana bir grup Filistin destekçisi ve barış yanlısı sivil toplum örgütünün çağrısıyla gerçekleştirilen 20’inci ulusal eyleme eski İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf da katıldı.

Eylemciler İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Nehirden denize Filistin özgür olacak”, “Elini Gazze’den çek, elini Lübnan’dan çek” ve “Hemen ateşkes” sloganları attı.

İspanya

İspanya’da sivil toplum kuruluşları (STK) ve sol görüşlü siyasi partilerin çağrılarıyla, İsrail’in Gazze’deki soykırımının 1. yılı dolayısıyla üç gün sürecek ülke genelindeki gösteriler başladı.

Filistin ile Devlet Dayanışma Ağı (RESCOP) adlı STK’nın öncülük ettiği gösterilerin, 5-7 Eylül tarihleri arasında Madrid, Barselona, Bilbao, Zaragoza, Valensiya, Granada, Malaga, Cadiz, Sevilya, Santander, Salamanca ve Büyük Kanarya gibi 50’den fazla şehirde yapılacağı duyuruldu.

Başkent Madrid’de kent merkezinde yapılan ve Filistin bayraklarının taşındığı yürüyüşe, aralarında bazı sanatçılar ve siyasetçilerin de olduğu binlerce kişi katıldı. “Bu bir savaş değil soykırım”, “Sessiz kalma soykırıma ortak olma”, “Nehirden denize Filistin kazanacak”, “Katil Netanyahu”, “İsrail’in suç ortakları ABD ve AB” sloganları ve dövizleri gösteride öne çıktı.

İspanyol STK’lar yayımladıkları manifestoda, İspanya hükümetine ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine İsrail ile diplomatik, askeri, ekonomik, siyasi, kültürel tüm ilişkileri kesme çağrısında bulunarak, “Soykırımı durdurmak için etkili önlemlere ihtiyacımız var. Uluslararası toplumun eylemsizliği İsrail’in cezasız kalmasına neden oluyor. Sessizlik, İsrail’in sahip olduğu cezasızlık rejimini körüklüyor. Bu sadece Filistin için değil, uluslararası düzen için de çok tehlikeli bir emsal teşkil ediyor.” açıklamasında bulundu.

İtalya

İtalya’nın başkenti Roma’da, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının birinci yılı dolayısıyla düzenlenen protesto gösterisinde olaylar çıktı. Roma Emniyet Müdürlüğünün 7 Ekim 2023’ün yıl dönümüne denk gelmesi sebebiyle koyduğu gösteri yasağına rağmen binlerce kişi, başkent Roma’daki Ostiense Meydanı’nda bir araya geldi.

Göstericiler, İsrail’in Gazze ile Batı Şeria’daki saldırıları ve Lübnan’a yönelik saldırılarına tepki gösterdi, Filistinlilere destek ve dayanışmalarını ifade etti. İsrail’i protesto eden göstericiler, sık sık “Özgür Filistin”, “Soykırım dursun”, Filistin’e özgürlük”, “Katil, terörist, siyonist devlet İsrail”, “Katil Netanyahu” ve “Katil Meloni” sloganları attı.

Güvenlik güçleri, geniş önlemler alarak Ostiense Meydanı’nın çıkışlarını kapattı. Göstericiler de bir süre sonra meydan içinde yürüyüşe geçti. Meydandan çıkmak isteyen göstericilerle güvenlik güçleri karşı karşıya geldi ve şiddetli bir arbede yaşandı. Arbede sırasında bazı göstericilerin şişeler atması üzerine güvenlik güçleri de biber gazı ve tazyikli su sıktı.

Sırbistan

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. “Sırbistan’da Filistin Halkına Destek” isimli grup tarafından başkentteki Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen gösteriye katılan kalabalık, “İsrail çocukları öldürüyor, ABD katilleri koruyor” yazılı döviz açtı.

Gösteriyi organize eden gruptan yapılan açıklamada, Filistin halkının bir yıldır soykırıma maruz kaldığı ifade edilerek, İsrail’in Lübnan’a da yeni saldırılar başlattığı anımsatıldı. Açıklamada, Sırbistan’ın da İsrail’e silah gönderen ülkeler arasında olduğunu ve bunu kınadıkları kaydedildi.

İsviçre

İsviçre’nin Basel kentinde, İsrail’in yoğun saldırıları altında bulunan Filistin halkına destek için eylem düzenlendi. Kentteki tren istasyonu yakınında bulunan De-Wette-Park meydanında yaklaşık 2 bin eylemci toplanarak, şehir merkezinde yürüdü. Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan eylemciler, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana aralıksız saldırılar düzenlediği Gazze’nin yanı sıra Lübnan’da da acilen ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Göstericiler, İsrail’e karşı ekonomik yaptırımlar uygulanması ve İsviçre’nin İsrail ile bilimsel düzeyde işbirliğinin durdurulmasını da talep etti. (aa,c)