Almanya’da Vatandaşların Mal Varlığı Rekor Seviyeye Ulaştı

Almanya’da Vatandaşların Mal Varlığı Rekor Seviyeye Ulaştı

Almanya’daki vatandaşların mal varlığı, 2023 sonunda 7.716 milyar euroya ulaşarak rekor kırdı.

Almanya’da vatandaşların mal varlığı, 2023 yılının sonunda 7.716 milyar euroya ulaşarak yeni bir rekor seviyeye çıktı. Deutsche Bundesbank’ın açıkladığı verilere göre, vatandaşlar 2023’ün sonunda, yılın üçüncü çeyreğine göre 250 milyar euro daha fazla mal varlığa sahip oldu.

Yükselişin sebepleri arasında borsa kazançları ve insanların daha yüksek faizli, uzun vadeli mevduat hesaplarına yönelmesi yer aldı. Buna ek olarak, halka açık hisse senetleri, yatırım fonları ve sigorta ile emeklilik talepleri gibi varlıkların kazançları, 2023’ün dördüncü çeyreğinde toplamda 184 milyar euroya ulaştı.

Daha Fazla Birikim Yapıldı

Vatandaşların toplam mal varlıklarının en büyük kısmı, nakit ve bankalardaki hesaplarda bulundu. 2023 sonunda, Almanlar toplam 3.214 milyar euroyu nakit veya bankalardaki vadesiz ve vadeli hesaplarda tutarak, önceki döneme göre daha fazla birikim yaptı.

Deutsche Bundesbank, analizinde nakit, banka hesapları, hisse senetleri ve fonlar gibi menkul kıymetleri dikkate aldığını belirtti. Bu devasa miktarın nasıl dağıldığına dair ise ayrıntılar verilmezken, gayrimenkullerin bu hesaplamalara dahil edilmediği belirtiliyor.(bb)