İsrail’in Gazze Saldırıları Işığında Almanya’da İfade Özgürlüğü – 2

İsrail’in Gazze Saldırıları Işığında Almanya’da İfade Özgürlüğü – 2

Maalesef İsrail’in Gazze’ye saldırıları tam 1 yıldır devam ediyor. Bir de buna şimdi Lübnan saldırıları eklendi.

Konu hukuki ve siyasi açıdan da güncelliğini koruyor. Uluslararası Adalet Divanı 19 Temmuz 2024’te Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ün İsrail tarafından işgalinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, bu bağlamda İsrail’in yasa ve uygulamalarının ırk ayrımcılığına yönelik uluslararası yasağı ihlal ettiğini de vurguladı. Karar, İsrail’in işgali bir an önce sona erdirmesini, yerleşim yerlerini tahliye etmesini, Filistinlilerin zararını karşılamasını ve yerinden edilmiş insanların geri dönüşüne izin vermesini öngörüyor.

Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 18 Eylül 2024’te bir karar aldı. BM Genel Kurulu, 124 oyluk net çoğunluk ile İsrail’e işgal altındaki Filistin topraklarını bir yıl içinde boşaltma çağrısında bulunuyor.

Almanya’da ise olaylar farklı değerlendirilmeye devam ediliyor. Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın uluslararası kuruluşların bağlayıcı kararlarına uyacağını bir yandan resmen duyururken bir yandan da konunun ulusal düzeyde nasıl ele alınacağını tartışıyor.

Yürütme, İsrail’i eleştiren kişilere baskıyı devam ettiriyor. Son yazıda özellikle “Nehirden denize…” sloganı ele alındı. Bu sloganın yürüyüşlerde ya da sosyal medyada kullanılması halinde polis tarafından çokça soruşturma başlatılıyor. Şimdiye kadar mahkemeler bu sloganı çok manalı olması ve mutlak şiddet içeriğine sahip olmaması nedeniyle cezasız bırakmıştı. Çoğu kararlara göre, sloganın Yahudilerin ve Müslümanların eşit şartlarda barış içinde bir arada yaşadığı bir Filistin devletinin savunduğu yorumlanabilir. Ancak Berlin-Tiergarten mahkemesi durumu öyle değerlendirmedi ve 6 Ağustos 2024’te ilk kez bir kişiyi para cezasına çarptırdı. İlgili kişi, 11 Ekim 2023’te Berlin’de yasaklanan bir toplantı kapsamında bu sloganı atmıştı. Mahkeme, sloganın 7 Ekim 2023’ten yalnızca birkaç gün sonra atılması nedeniyle bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ve cazalandırılması gerektiğine karar verdi. Düsseldorf İdare Mahkemesi daha sonra 25 Eylül 2024’te, söz konusu sloganın miting organizatörlerinin Hamas’a açıkça mesafe belirtmemesi halinde polis tarafından yürüyüşlerde yasaklanabileceğine karar verdi.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Federal İçişleri Bakanlığı’ndan bir belge basına sızdı. Buna göre “Nehirden denize…” sloganını kullanmak, hatta sosyal medyada beğenmek Alman vatandaşlığı talebinin reddine neden olabilecek.

Almanya’da yürütmenin İsrail’i eleştiren seslere yönelik baskısı devam ediyor. Dolayısıyla konuyla ilgili mahkeme süreçleride devam edecektir. Bazı söylemlerin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi veya yasaklanması gerektiği muhtemelen federal mahkemeler veya son olarak Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenecektir.