Almanya’da Doktorun Paralı Erken Randevu Hizmetini Mahkeme Yasakladı

Almanya’da Doktorun Paralı Erken Randevu Hizmetini Mahkeme Yasakladı

Düsseldorf Eyalet Mahkemesi, doktorların yasal sağlık sigortalı hastalardan ücret karşılığında erken randevu talep etmelerinin yasak ve bunun tıbbi etik kurallarına aykırı olduğuna hükmetti.

Almanya’da Düsseldorf Eyalet Mahkemesi, doktorların, yasal sağlık sigortasına sahip hastalarına ücret karşılığında erken randevu vermelerinin yasak olduğuna hükmetti. Bunun sadece düzenli çalışma saatleri dışında yapılmasına müsade verildi.

150 Euro Karşılığında Erken Randevu

Alman medyasında yer alan habere göre, davanın, bir göz doktorunun yasal sağlık sigortalı hastalarına randevu portalı üzerinden 150 Euro ücret karşılığında daha erken tarihlerde randevu teklif etmesiyle başladığı aktarıldı. Hastaların ücreti ödemek zorunda kaldığı ya da aylarca beklemek durumunda bırakıldığı ifade edildi.

“25 Saat Hizmet Sunma Zorunluluğunu İhlal Ediyor”

Kuzey Ren-Vestfalya Tüketici Merkezi bu durumu, doktorların, yasal sağlık sigortalı hastalarına haftada en az 25 saat hizmet sunma zorunluluğunu ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye taşıdı.

“Meslek Etiğine Aykırı”

Buna göre mahkeme Tüketici Merkezi’ni haklı buldu. Ayrıca, doktorların hastalardan maddi menfaat talep etmesinin, tıbbi kararların bağımsızlığına gölge düşürebileceğini ve bu durumun meslek etiğine aykırı olduğunu da vurguladı.(bb)