Almanya’da Türk Marketleri Neden Pahalı?

Almanya’da Türk Marketleri Neden Pahalı?

Almanya’daki Türk marketlerinde fiyatlar artmaya devam ediyor. Peki bu artışın sebebi nedir? Camia Haber araştırdı.

Almanya’da Türk Marketleri ile ilgili tartışmalar büyüyor. Türkiye kökenli vatandaşlar, Türk marketlerindeki artan fiyatlardan şikayetçi. Başta gıda ürünleri olmak üzere birçok temel tüketim malzemesindeki bu artış, özellikle dar gelirli aileleri zor durumda bırakıyor. Peki bu artışın sebebi nedir? Camia Haber bu konuyu araştırdı.

“Alışveriş Yapmak İyice Zorlaştı”

Özellikle pirinç gibi temel gıda ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekiyor. Bu durumu Camia Haber’e konuşan Bavyera eyaletinde yaşayan Sıla Ünlü şu sözlerle ifade etti: “5,99 olan pirinç şu an 15,99 Euro. Fiyatlar uçmuş durumda. Alışveriş yapmak iyice zorlaştı.”

“Sebzelerde De Aşırı Pahalılık Var”

Sebze fiyatlarındaki artış da dikkat çekiyor. Yine Almanya’da yaşayan Funda Gül, “Türk bakkallarında sebzelerde aşırı pahalılık var. Marketlerde 2 euro olan domates, Türk bakkalında 4 Euro’ya satılıyor,” ifadelerini kullandı.

“Lütfen Fiyatlar Denetlensin”

Diğer yandan, zeytin gibi kahvaltılık ürünlerde de ciddi zamlar söz konusu. Almanya’da yaşayan Sevim Şahin, “Zeytin 8 eurodan 18 euroya yükseldi. Her şey uçtu, lütfen fiyatlar denetlensin. Hepsi ikiye katlandı.” diyerek bu durumdan şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Alman Marketlerinin Yaptığı Yüklü Zamlar Da Görülmeli”

Emine Ay ise, hem Türk hem de Alman marketlerindeki zamları şu sözlerle değerlendirdi: “Türk marketlerinin pahalılığını görenler, Alman marketlerinin yaptığı yüklü zamları da görmeli. 500 ml zeytinyağı 6 Euro’dan 10 Euro’ya, 250 gram tereyağı ise 1,49 Euro’dan 3,49 Euro’ya yükseldi,” diyerek her iki market türünde de ciddi artışlar olduğunu belirtti.

“Almanya’da Türk Marketleri Gurbetçiye Pahalı Gelmeye Başladı”

Almanya’nın Duisburg kentinde toptancılık yapan Enes Yılmaz da konuyla ilgili Camia Haber’e açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Türk marketlerinin, mallarını Türkiye’den ithal ettiğini belirtirken, “Türkiye’de enflasyon döviz ile aynı orantıda değişkenlik göstermiyor ve mevcut durumda çok yüksek durumda. Bu da ister istemez Avrupa’ya gelen ürünlerin fiyatlarına yansıyor. Türkiye’deki fiyatlar gurbetçiye pahalı gelmeye başladı.” diye kaydetti.

Uzmanlar: “Birden Fazla Nedene Dayanıyor”

Uzmanlar ise fiyat artışlarının birden fazla nedene dayandığını vurguluyor. Küresel çapta devam eden ekonomik kriz, lojistik ve tedarik zinciri sorunları ile birleşerek ürün temininde zorluklar yaratıyor. Özellikle Türkiye’den ithal edilen ürünlerdeki maliyet artışı, Almanya’daki Türk marketlerinde raf fiyatlarına yansıyor.

Yükselen Enerji Maliyetleri Diğer Faktör

Buna ek olarak, Almanya’da yükselen enerji maliyetleri de fiyatları artıran önemli bir etken olarak görülüyor. Market sahipleri, soğutma, ısıtma ve aydınlatma gibi işletme giderlerinin ciddi şekilde yükseldiğini ve bu durumun da fiyatlara yansımak zorunda kaldığını belirtiyor.

Almanya’da Enflasyon Oranları Genel Olarak Yüksek

Almanya’da enflasyon oranlarının genel olarak yüksek olması da Türk marketlerindeki fiyat artışlarını tetikleyen diğer bir faktör. Ülke genelinde gıda fiyatları, son yıllarda hızla yükselirken, Türk marketlerdeki ithal ürünler bu durumdan daha fazla etkileniyor.

“Alışveriş Listemi Daraltmak Zorunda Kalıyorum”

Almanya’daki Türk marketlerinin fiyat politikasında yaşanan bu değişim, en çok mutfak alışverişi yapan aileleri etkiliyor. Almanya’da Köln yakınlarında yaşayan İsmail Kara, “Her hafta alışveriş listemi daraltmak zorunda kalıyorum. Eskiden aldığım ürünlerin birçoğunu artık bütçeme sığdıramıyorum.” diyerek yaşadığı zorluğu dile getirdi.

Yükselen Maliyetler Bizi Zor Durumda Bırakıyor

Market sahipleri ise fiyatları dengelemekte zorlandıklarını ifade ediyor. “Müşterilerimize en uygun fiyatları sunmak istiyoruz, ancak yükselen maliyetler bizi zor durumda bırakıyor. Biz de bu durumdan memnun değiliz, ancak dayanma gücümüz kalmadı.” diyen market işletmecisi Emir Saygın, hem tedarik hem de işletme maliyetlerinin altında ezildiklerini belirtti.(bb)