Alman Hükümeti Diğer AB Ülkelerinde Kayıtlı Sığınmacılara Para Yardımını Kesecek

Alman Hükümeti Diğer AB Ülkelerinde Kayıtlı Sığınmacılara Para Yardımını Kesecek

Alman Hükümeti, bir AB ülkesinde kayıtlı olan sığınmacılarla, ülkelerine gönderilme imkanı olan sığınmacılara yaptığı yardımları kesecek.

Almanya’da hükümetin tartışmalı “Güvenlik Paketi” kapsamında, bazı mülteci gruplarına yönelik sosyal yardımlarda ciddi kesintiler yapılmasını kararlaştırdı. Hükümet ortaklarının vardığı anlaşmaya göre, “Dublin Anlaşması” kapsamındaki mülteciler, yani başka bir AB ülkesinde kayıtlı olan sığınmacılara yapılan ödemelerde kesintilere gidilecek. Sosyal medya ve bazı Türk basınında yer alan haberlerde gümdeme getirildiği gibi, kesintiler sadece ilticası kabul edilmeyen Türkleri kapsamıyor.

Konuyu önümüzdeki hafta Meclis’e getirecek olan hükümet, daha önce planladığı bazı kesintileri de yapmaktan vaz geçti. Bunun için çocuk mültecileri de dikkate alan bir “zor durum /acil durum düzenlemesi” yapılacak. Ayrıca, yardımların kesilmesi yalnızca mültecinin aslında kayıtlı olduğu ülkeye geri dönmesinin mümkün olduğu durumlarda gerçekleşecek. Bu, özellikle geri dönüş için hiçbir engelin bulunmadığı durumlarda geçerli olacak.

SPD ve Yeşiller: Kesintiler Şartlı ve Kısıtlı Olacak

Hükümet ortakların Yeşillerle Sosyal demokratlar, mültecilere yapılacak kesintilerin, yalnızca mültecinin kayıtlı olduğu AB ülkesine geri gönderilmesinin mümkün olduğu  ve geri dönüş için “herhangi bir engel olmadığı” durumlarda yapılacağını bildirdi.

Konu Meclise Havale Edilecek

Koalisyon hükümeti, mültecilere yapılan yardımlardaki kesintileri önümüzdeki hafta Federal Meclis’in İçişleri Komisyonu’na sunacak.  Meclis’te yapılacak oylamanın ardından, paketin 18 Ekim tarihinde Eyaletler Meclisi’ne sunulması hedefleniyor. Teklif burada kabul edilirse, yeni düzenlemelerle birlikte sosyal yardımlarda yapılacak kısıtlamalar yürürlüğe girecek.