Almanya’da SPD Asgari Ücreti 2 Bin 400 Euro’ya Çıkarmayı Planlıyor

Almanya’da SPD Asgari Ücreti 2 Bin 400 Euro’ya Çıkarmayı Planlıyor

Almanya’da 2025 federal seçimlerine bir yıl kala, SPD, asgari ücreti 2 bin 400 Euro’ya çıkarmayı planlıyor. Ayrıca düşük enerji fiyatları ile seçmenlere ulaşmayı hedefliyor. İşte SPD’nin seçim planları.

Almanya’da 2025 yılında yapılacak federal seçimler için Sosyal Demokrat Parti (SPD), seçim kampanyası stratejisini tanıttı. Hükümette kalabilmek için SPD, asgari saat ücretin 15 Euro’ya yükseltilmesi, elektrikli araçlar için bir satın alma teşviki, Almanya’ya yatırım yapan şirketler için bonuslar ve daha düşük enerji fiyatları gibi önlemlerle seçmenlerin desteğini kazanmayı hedefliyor.

Asgari Saat Ücretinin 15 Euro’ya Yükseltilmesi Planlanıyor

Sunulan belgede, önümüzdeki yasama döneminde asgari ücretin kademeli olarak 15 Euro’ya çıkarılmasının planlandığı aktarıldı. Bununla çalışanların yaşadığı reel gelir kayıpları ve alım gücü kayıplarının sona erdirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Vergi Yükü Azalacak

Belgede ayrıca geniş orta sınıfın daha az vergi ödemesi, üst gelir grubundaki vatandaşların ise daha fazla sorumluluk alması gerektiği vurgulandı. Buna göre vergi mükelleflerinin büyük çoğunluğu, yaklaşık yüzde 95’inin vergi yükünden kurtarılacağı aktarıldı.

Ekonomik Büyümeyi Sağlamak İçin Yatırımlar Artırılacak

Alman ekonomisinin son iki yıldır duraklama döneminde olduğu vurgulanırken, bu durumu aşmak için kamu yatırımlarının artırılmasının planlandığı açıklandı. Ayrıca, özel sermaye ve yenilikleri teşvik etmek amacıyla yeni bir “Almanya Fonu” oluşturulması önerildi. Bu fon, gelecek yatırımları desteklemek için özel ve kamu fonlarını bir araya getirecek.

Otomotiv Sektörüne Özel Destek

SPD, Alman şirketlerine yerel teşvikler de planlıyor. Otomotiv sektörü ise SPD’nin ekonomik stratejisinde özel bir öneme sahip. Parti, Almanya’nın otomobil geleceğinin elektrikli araçlarda yattığını ifade ederken, elektrikli araç satışlarını teşvik etmek için ilk kez bir satın alma teşviki getirmeyi planladığını açıkladı.

Anket Sonuçları

Federal seçimler, 28 Eylül 2025 tarihinde gerçekleştirilecek. Güncel anketler, SPD’nin 2021 seçim sonuçlarının oldukça altında olduğunu gösteriyor. Mevcut durumda CDU önde görünüyor. Olaf Scholz, SPD’nin bir kez daha muhtemel şansölye adayı olarak öne çıkıyor.(bb)