Almanya’da Doğalgaz Fiyatlarında Patlama: 445 Euro Ek Ödeme Gündemde

Almanya’da Doğalgaz Fiyatlarında Patlama: 445 Euro Ek Ödeme Gündemde

Almanya’da yapılan yeni araştırmalara göre birçok hane, önümüzdeki yıl gaz faturalarında önemli bir artışla karşılacak.

Almanya’da Funke Medya Grubu’na ait gazetelerin yaptığı habere göre, yapılan yeni araştırmalarda, vatandaşların doğalgaz faturaları ile ilgili yıllık 445 Euro’ya kadar ek ödeme yapmak zorunda kalacağı belirtildi. Bu artışlara neden olarak ise yükselen doğalgaz şebeke ücretlerine işaret edildi.

Yüzde 56 Pahalaşacak

Bazı doğalgaz şebeke işletmecileri, ücretlerini yüzde 56 oranında artıracaklarını duyurdu. Özellikle tek ailelik evlerde yaşayan tüketicilerin, bu durumda yıllık 445 Euro’ya kadar daha fazla ödemek zorunda kalacağı öngörülüyor.

Ortalama Olarak 116 Euro Artacak

Ortalama olarak ise doğalgaz şebeke ücretlerinin yüzde 25 oranında artması bekleniyor. Verivox’un yaptığı değerlendirmeye göre bu, yıllık 20 bin kilovatsaat tüketimi olan bir örnek hane için yaklaşık 116 Euro artış anlamına geliyor.

Özellikle Doğu Almanya’da Pahalaşacak

Almanya’da yaklaşık 700 doğalgaz şebeke işletmecisi bulunuyor. Verivox’un değerlendirdiği işletmeciler, doğalgaz hizmeti sunan hanelerin yüzde 43’ünü kapsıyor. Özellikle Doğu Almanya’daki bazı işletmeciler, yüksek artışlar yapacaklarını duyurdu.

Şebe Kullanım Ücretleri

Şebeke kullanım ücretleri, hatların işletimi ve bakımı için alınan ücretler olarak biliniyor. Ayrıca, sayaç kurulumu, okuma ve fatura düzenleme maliyetleri de bu ücrete dahil oluyor. Federal Ağ Dairesi’ne göre, şebeke ücretleri şu anda doğalgaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Diğer yüzde 90 ise tedarik, dağıtım, marj ile vergi ve harçlardan oluşuyor.(bb)