Avusturya İslam Cemaati, İmamları Avusturya’da Yetiştirecek

Avusturya İslam Cemaati, İmamları Avusturya’da Yetiştirecek

@shutterstock

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ), ülkedeki imam ihtiyacını karşılamak ve toplumsal uyumu güçlendirmek amacıyla üniversite seviyesinde yerel bir imam eğitimi programı başlatmayı planlıyor.

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ), ülkenin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir imam yetiştirme programı başlatacak. İmam yetiştirme programı kapsamında kadınlara da yer verilerek, kadın din görevlileri yetiştirilecek.

İmam yetiştirmek amacıyla bir akademi oluşturmayı planlayan IGGÖ, programda, imamların dini eğitimlerine paralel olarak Avusturya toplumunun ve Avusturya Müslümanlarının ihtiyaçlarının da dikkate alınacağını açıkladı. Özellikle toplumsal diyalog ve Müslümanlara manevi rehberlik alanında odaklanancak olan programla Avusturya’ya özgü bir imam yetiştirme modeli oluşturulması hedefleniyor.

Eğitim Avusturya Üniversitelerinde Verilecek

İmamların eğitimi için kurulacak olan özel akademi, Avusturya üniversiteleri ile işbirliği halinde çalışacak. Böylece Avusturya’nın özel koşullarının öne çıkacağı eğitim programı ile, Avusturya dışında eğitime olan bağımlılıktan kurtarılması, ve bu eğitimin Avusturya üniversitelerinde yapılabilmesinin yolu açılacak.

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) Başkanı Ümit Vural, Avusturya’nın 1912’den beri İslam’ı tanımasıyla Avrupa’da örnek teşkil edebilecek bir konumda olduğuna dikkat çekerek, üniversite düzeyinde verilecek bu eğitim için Viyana ve Innsbruck üniversitelerinin yanı sıra Viyana/Krems Kilise-Pedagojik Yüksek Okulu ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirtti.

Avusturya’daki İmamların Çoğu Türkiye ve Bosna’da Eğitim Aldı

Hâlihazırda Avusturya’da görev yapan yaklaşık 200 imamın çoğunluğu, Türkiye ve Bosna gibi ülkelerde eğitim aldı. IGGÖ, yeni eğitim programıyla bu durumu değiştirerek, imamların Avusturya’nın kültürel ve toplumsal dinamiklerine daha iyi uyum sağlamasını amaçlıyor.

Henüz projenin başlangıç tarihi veya finansmanı hakkında net bir bilgi paylaşılmadı. Ancak IGGÖ’nün bu adımı, ülkede İslam dininin daha sağlam bir temelde temsil edilmesi ve toplumsal uyumun artırılması yönünde önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.