Almanya’da CDU İslami Define Karşı Çıktı

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinde cenaze yasası reformunda tabut zorunluluğunun kaldırılması ve kefenle defin izni öngörülüyordu. Ancak CDU, planlanan düzenlemeye karşı çıktı.
- ALMANYATOPLUM
- 19 Ocak 2025
Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinde CDU, kefenle defin düzenlemesine itiraz ederek, tabut zorunluluğunu kaldırmaya yönelik öneriyi reddetti. CDU Fraksiyon Başkanı Guido Heuer, kefenle defin uygulamasını desteklemediklerini belirtti. Bu tutum, CDU, SPD ve FDP koalisyon hükümetinin Nisan 2023’te onayladığı cenaze yasası tasarısındaki önemli bir maddeye ters düşüyor.
Reform, Yahudi ve Müslüman toplulukların dini gerekliliklerini karşılamayı ve cenaze düzenlemelerinde kültürel çeşitliliğe uygun bir açılımı hedefliyordu. Ancak CDU, toprak yapısı ve çürüme süreçlerine dair bilimsel belirsizlikleri gerekçe göstererek düzenlemeye karşı çıktı. SPD’li milletvekili Katrin Gensecke, CDU’nun tutumunu eleştirerek, “Çeşitlilik istiyorsak buna uygun adımlar atmalıyız. Saksonya-Anhalt, hala kefenle defin uygulamasını kabul etmeyen birkaç eyaletten biri.” dedi.
Reformun Kapsamı Daralabilir
Planlanan değişikliklerin tamamının kabul edilmemesi durumunda, reformun daha sınırlı bir çerçevede gerçekleşmesi bekleniyor. Hamilelik sırasında veya doğumdan kısa bir süre sonra ölen bebekler için defin zorunluluğu ve toprak altı definlerde ikinci bir otopsinin şart koşulması gibi maddelerin üzerinde uzlaşma sağlanması öngörülüyor. FDP’li politikacı Konstantin Pott, uzlaşılan noktaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yeşillerden Sert Eleştiri
Muhalefetteki Yeşiller, CDU’nun tutumunu sert bir şekilde eleştirdi. Yeşiller Grup Başkanı Cornelia Lüddemann, “Bu inanılmaz bir şey. Eğer yurt dışından iş gücü çekmek ve burada tutmak istiyorsak, her alanda hoş geldin kültürü geliştirmeliyiz,” ifadelerini kullandı.
Reformun hangi kapsamda kabul edileceği ve koalisyon partilerinin nasıl bir uzlaşıya varacağı önümüzdeki dönemde netleşecek.(bb)