Avrupa Ülkelerinden Trump’ın Diktatör Dediği Zelenskiy’e Destek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy @aa
ABD Başkanı Donald Trump’ın Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e “diktatör” diyerek sert şekilde eleştirmesi, bazı Avrupa ülkelerinden tepki aldı.
- AVRUPAGündem
- 20 Şubat 2025
Bazı Avrupalı liderler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e “diktatör” demesi ve “berbat bir iş çıkardığını” söylemesine tepki gösterdi.
Trump, Truth Social isimli sosyal medya platformundaki paylaşımında, Zelenskiy’le ilgili olarak, “Ukrayna’yı seviyorum ama Zelenskiy berbat bir iş çıkardı. Ülkesi paramparça oldu ve milyonlarca kişi gereksiz yere öldü. Seçim yapmayan bir diktatör olan Zelenskiy, elini çabuk tutsa iyi olur yoksa ülkesini kaybedecek.” ifadelerini kullanmıştı.
Almanya
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Trump’ın Zelenskiy hakkındaki yorumlarını “yanlış ve tehlikeli” olarak nitelendirdi. Der Spiegel dergisine açıklama yapan Olaf Scholz, “Zelenskiy’nin demokratik meşruiyetini inkar etmek tek kelimeyle yanlış ve tehlikelidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da ZDF televizyonuna verdiği demeçte, Trump’ın yorumlarını açıkça reddederek, “Bu tamamen saçmalık.” dedi.
İngiltere
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Zelenskiy’le yaptığı telefon görüşmesinde kendisine “Ukrayna’nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı” olarak destek verdiğini belirtti. İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamaya göre, Starmer, Zelenskiy’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Starmer, Zelenskiy’ye “Ukrayna’nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı” olarak destek verdiğini kaydetti.
Fransa
Sosyal medya hesabındaki paylaşımda ABD Başkanı’nın savaşı bitirme hedefini paylaştıklarını belirten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Zelenskiy’in ismini kullanmaması ise dikkati çekmişti. Bunun yerine Macron, Ukrayna’nın yanında olduklarını ve Kiev yönetiminin müzakere masasında olması gerektiğini ifade etmişti.
Çekya
Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Komşu bir nükleer gücün saldırısına 3 yıldır direnen ülkede yapılacak seçimin değeri ne olabilir? Topraklarının beşte biri işgalci askerler tarafından işgal edilmiş ve tüm ülke her gün bombardıman altındayken seçimler nasıl organize edilir? Böyle bir ülkenin Devlet Başkanını diktatör olarak nitelendirmek büyük bir alaycılık gerektirir.” ifadelerini kullandı.
Finlandiya
YLE haber ajansına göre, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, katıldığı bir etkinlikte Trump’ın sözlerini reddederek, ülkesinin Ukrayna Anayasası’nı ve “demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı Zelenskiy’i desteklediğini” belirtti.
Stubb ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşını “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başlattığını ve istediğini elde etmesi halinde bunun sonuçlarını Trump ile görüşmek” gerektiğini kaydetti.
Norveç
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, NRK televizyonuna yaptığı açıklamada, Trump’ın Zelenskiy hakkındaki yorumlarını “tamamen yanlış iddialar” olarak niteleyerek, “Böyle bir şey söylemek son derece mantıksız.” değerlendirmesinde bulundu.
İsveç
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Trump’ın, “Seçim yapmayan bir diktatör olan Zelenskiy, elini çabuk tutsa iyi olur yoksa ülkesini kaybedecek” açıklamasının, yanlış bir tanımlama olduğunu söyledi.
Trump’ın söz konusu ifadelerinin doğru olmadığını kaydeden Kristersson, “Bu yanlış bir tanımlama. Rusya savaşı başlattı. Zelenskiy demokratik yollarla seçilmiş bir liderdir. Ukrayna’da seçim yapılmasını isteyen başka bir ülke de yok.” ifadesini kullandı. (aa,c)