“Ramazanda Sağlıklı Uyku İçin Erken Yatın”

@Shutterstock
Ramazan ayında iftar sonrası sahura kadar birkaç saatlik uykunun kişilerin derin uyku ihtiyacını karşılayacağını belirten uzmanlar, normal günlerden 1-2 saat daha erken yatılması tavsiyesinde bulundu.
- SAĞLIK
- 28 Şubat 2025
Ramazan ayında normal yaşam standartlarından farklı bir hayat stilinin benimsenmesi gerekiyor. Alışılagelmiş uyku ve uyanıklık döngüsü değişiyor.
“UYKU SÜRECİNİZİ ÖNE ALIN”
Müslüman âlemi için ramazan ayında iftar ve sahur saatlerine uygun şekilde uyuma ve günlük aktivitelerin ayarlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Vural Fidan, şöyle konuştu:
“Ramazan ayında herkesin normal günlere göre 1-2 saat kadar erken yatmalarını istiyoruz. Bu yatma süresini bir anda 2 saat öne çekmek zor. Her gün 15 ya da 30 dakikalık şekilde öne çekilmesini tavsiye ediyoruz. Sahura kalkıldıktan sonra tok karnına hemen uyumak mümkün değil. Bu sebeple uyku bölünmesi yaşamamız nedeniyle uyku sürecinin sağlıklı şekilde biraz daha öne alınmasını öneriyorum.”
İFTARDAN SONRA KÜÇÜK KESTİRMELER
Doç. Dr. Fidan, iftarda çok aşırı beslenmenin kişide anlık şeker değerini yükselterek uykuya meyilli olunmasına yol açtığını bildirdi.
İftar saatlerinde beslenmeye çorbayla başlanılmasını gerektiğini ifade eden Fidan, “Kan şekeri normale geldikten sonra kalan yemeğimize devam etmemiz gerekiyor ki aşırı yemeyelim. İftardan sonra uyku bastırması durumlarından çok uzun olmamak kaydıyla 15 dakikalık küçük kestirmeler faydalıdır. Uyku ihtiyacında azalmayı da sağlar.” dedi.
“SAHURDA TELEFONDAN UZAK KALIN”
Doç. Dr. Fidan, ramazan ayında gün içindeki uyku-uyanıklık düzeninde aşırı bozulmalara yol açmamak için kafeinli yiyecek ve içeceklerin tüketiminde belli bir sınırlamaya gidilmesi gerektiğine değinerek, özellikle çay ve kahve tüketimi fazla olan kişilerin, kafeinli içecekler yerine ıhlamur, adaçayı, papatya gibi sakinleştirecek içecekleri tüketmesi gerektiğini anlattı.
Sahurdan elektronik cihazlardan uzak kalınması gerektiğini aktaran Fidan, “Bu dönemde sahura kalkıldıktan sonra telefon, tablet, bilgisayar gibi mavi ışık yayan cihazların da kullanılmamasını öneriyoruz. Çünkü mavi ışık uykuya dalma ve uyanma düzenini olumsuz etkiliyor. Sahurda mavi ışıktan uzaktan durulmasını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.
UYKU VÜCUT İÇİN ALTIN ZİNCİR!
Ramazanda ortaya çıkacak uyku düzenindeki değişikliklere ilişkin kulaktan dolma bilgilerin kafa karışıklığına sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykunun insan vücudunu sağlıkla birleştiren altın bir zincir gibi olduğunu belirtti.
Günlük yaşamda yorulan ve yıpranan vücudun, yeni bir güne hazırlanması için uykuya ihtiyacı bulunduğunu anlatan Karadağ, vücutta uyku ile sadece dinlenme değil restorasyon da yapıldığına dikkati çekti.
SAHURA KADAR 1,5-3 SAAT UYUMAK LAZIM
Ramazan ayında da gece uykusunun diğer zamanlar gibi önemli ve öncelikli olduğunu vurgulayan Karadağ, bu dönemde bazı noktalara dikkat edilmesini önerdi.
Sahura kadarki süreçte birkaç saatlik uykunun kişinin derin uyku ihtiyacını karşılayacağını belirten Karadağ, şöyle konuştu:
“İftarda yemeğin, doyma sınırında bırakılması, tıka basa yemeye devam edilmemesi gerekli. İftar sonrası hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmek ve sahura kadar mutlaka 1,5 – 3 saat kadar uyumak kişilerin derin uyku ihtiyacını karşılayacaktır. Sahurda da mide bağırsak sisteminin yavaş çalıştığı dönemde yenen yemeklerden hemen sonra uyumak yerine hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmek tercih edilmeli.”
GÜNDÜZ UYKUSU
Uyku düzenindeki değişikliklerin, oruç tutan kişilerde gündüz aşırı uyku hâline neden olabileceğini söyleyen Karadağ, “Oruç ibadetinde açlığa ve susuzluğa katlanmak kadar uyku eksikliğine de katlanmak gerekebilir. Gündüz aşırı uyku hâli hissedilirse, dikkat gerektiren işlerden kaçınmak, iş ve trafik kazalarının önlenmesi için gereklidir. Uyku yoksunluğu hisseden kişilerde gündüz uykusu bu ihtiyacı karşılamak için tercih edilebilir.” diye konuştu.