Sahura Kalkmak Şart Mı?

@Shutterstock
Her yıl ramazan ayında klişeleşmiş sorular vardır. Bunlardan biri de sahura kalkmanın oruç tutmak için gerekli olup olmadığıdır. IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç Camia Haber için yazdı.
- HAYAT
- 28 Şubat 2025
Sahur vakti Hanefî ve Şâfiîlere göre gecenin son altıda birinin başlangıcıyla, tan yerinin ağarması arasındaki zaman dilimidir. Oruç tutacak kişilerin bu zaman dilimi içerisinde kalkıp imsak vaktinden önce yedikleri yemeğe sahur yemeği denir.
Peygamberimiz (s.a.v.) “Sahura kalkın zira sahurda bereket vardır’’ buyurarak sahur yemeğine kendisi kalktığı gibi ümmetini de sahura kalmaya teşvik etmiştir. (1)
Peygamberimiz bazı hadislerinde ise “Bir yudum su ile dahi olsa sakın sahuru terk etmeyin. Zira sahura kalkanlara Allah rahmet eder ve melekler de istiğfar ederler’’ buyurarak sahurun tamamen terk edilmemesini bir yudum su ile bile olsa yerine getirilmesini tavsiye etmiştir. Ayrıca “Sahura kalkanların Allah’ın rahmetine, meleklerin duasına mazhar olacakları’’ belirtilmiştir.
Sahur yemeğini ‘mübarek gıda’ (2) olarak nitelendiren Resûlü Ekrem (s.a.v.) Müslümanların orucu ile ehli kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan birisinin de sahur yemeği olduğunu belirtmiştir. (3) Bu durum Müslümanlara önceki ümmetlere göre sağlanan bir kolaylıktır. Bu nedenle sahura kalkmak bu nimetin şükrünün edası anlamına gelmektedir.
Özellikle uzun yaz günlerinde tutulan oruca güç yetirebilmek için sahur yemeğinin vücuda besin sağlama ve oruca dayanma gücü veren bir yemek olduğu unutulmaması gerekir.
Sahur vaktinin en önemli özelliklerinden birisi de dua, istiğfar ve ibadet için mübarek ve müstesna bir vakit olmasıdır. Cennet ehli olan kimselerin seher vaktinde kalkıp Rabblerinden bağışlanma dilediklerini (4) haber veren Kur’an’ın müjdesine nail olabilmek için sahur vakti arınmak bağışlanmak ve Allah’a yakın olmak için müminlere önemli bir fırsat sunmaktadır. Sahur vakti aynı zamanda müminler için teheccüd vaktidir.
Teheccüd namazı peygamberimizin hayatında hiç terk etmediği fazileti çok yüksek olan namazlardan birisidir. Bu namazla ilgili peygamberimiz (s.a.v.) “Gece seherde kılınan iki rekât namaz, dünyadan ve içindekilerden daha kıymetlidir. Eğer zor gelmeyeceğini bilseydim, gece namazını ümmetime farz kılardım.” (5) buyurarak gece namazı olarak bilinen teheccüd namazının önemine ve faziletine dikkat çekmiştir.
Peygamberimizin sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihlerimiz sahura kalmanın ve sahuru geciktirerek sahur yapmanın sünnet olduğu kanaatine varmışlardır. Bu nedenle bu kadar maddi ve manevi bereketi ve fazileti olan sahur ihmal edilmemelidir.
(1) Buhârî, “Ṣavm”, 20; Nesâî, “Ṣıyâm”, 18-19, 24; Tirmizî, “Ṣavm”, 17.
(2) Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 17.
(3) Müslim, Sıyâm, 46, 1096.
(4) Zâriyât suresi, 51: 1/18.
( 5) Müslim.