Çocuğum Kreşe Ne Zaman Başlamalı?

Çocuğum Kreşe Ne Zaman Başlamalı?

@Shutterstock

Çocukların kreşe başlama dönemi her anne-baba için birçok sorunun yanıtlanması gereken dönemlerden biridir. Çocuğun gönderileceği kreşin güvenli olması, çocuğun yaşının uygun olması gibi birçok konu ebeveynlerin kafasını oldukça karıştırıyor.

Doğru kreş, doğru kreş yaşı söz konusu olduğunda anne-babalar zorlanabiliyor. Bu hemen hemen her anne-babanın yaşadığı doğal bir süreç. Bu önemli karar sürecine ve kreşe dair merak edilen tüm soruları eğitmen ve kreş yöneticisi Canan Dok ile konuştuk. 

Çocuklar ne zaman kreşe başlamalı?

“Burada şu yaş doğru yaştır gibi bir şey denemez. Genelde ailenin ve çocuğun bireysel ihtiyacı değerlendirilmeli ve çocuğun hazır olma durumu iyi gözlemlenmelidir. Fakat Almanya genelinde konuşacak olursak 3 yaşını doldurmuş her çocuğa kreşte bir yer verilmelidir. Bu düzenleme 2013 yılında güncellenerek 1 ila 3 yaş çocukları için de geçerli oldu. Çocukların kreşe başlama zamanı değerlendirilirken özellikle annenin çalışma durumu göz önünde bulundurulur. Anneler genelde kendi iş saatlerine göre bunu ayarlar.

“Ebeveyni İle Sağlıklı Bağ Kuran Çocuk Kreşe Daha Kolay Başlar”

Bu noktada tabi çocuğun durumunu da göz ardı etmemek lazım. Çocuk sosyal ortamlarda rahat ve meraklıysa kreşe başlamaya hazır olabilir. Ayrıca çocuğun dil gelişimi iyiyse, kreşte çok zorluk çekmez. Bu da onun kreşte rahat etmesini sağlar. 

Anne-babası ile sağlıklı bağ kuran çocukların kreşe başlaması daha kolay oluyor. Çünkü çocuk kendisini güvende hissediyor ve anne-babasından ayrılmak ona artık zor gelmiyor.”

Gündem | 24 Mayıs 2024 Almanya’da Kreşler Alarm Veriyor: “Durum Her Geçen Hafta Kötüleşiyor”

Kreşler Toplumsal Yaşama Katılımın İlk Basamağı

Kreşler çocuklar için neden önemli?

“Kreşler önceden olduğu gibi artık ‘basit’ bakım yerleri olmaktan çıktı. Aksine belli bir konsepte, programa göre çalışılıyor ve belli bir müfredat takip ediliyor. Bu açıdan bakıldığında kreşler çocukların gelişimi için birçok açıdan önem taşıyor. Örneğin akranlarıyla oynama, grup içinde iş birliği yapma gibi çocuğun sosyal becerilerinin gelişimine katkı sağlıyor. Çift dilli büyüyen çocuklar için kreşler, dil becerilerinin ve ifade yeteneklerinin gelişimine katkı sağlıyor. Çocuklar en iyi nasıl öğrenir? Oyun oynayarak. Burada çocuklar oynayarak öğreniyor, günlük rutinler ve disiplin konusunda da belli bir anlayışa sahip oluyor. 

Çocuklar kendilerinden farklı çocuklarla, kültürlerle belki de ilk olarak kreşte tanışıyor. Örneğin engelli çocukların da olduğu gruplarda olan çocuklar, engelli olmanın ne demek olduğunu, öğreniyor, onlara nasıl davranılması gerektiğini, dikkat edilmesi gerekenleri küçük yaşta öğreniyorlar. İleriki yaşlarında bu durum onlara tuhaf bir şeymiş gibi gelmiyor. Bu açıdan bakıldığında kreşler çocukların toplumsal yaşama kolaylıkla dahil olabilmesi için büyük önem taşıyor.”

Kreş Programlarına Dikkat 

Kreş seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

“Az önce bahsettiğim gibi her kreşin bir konsepti vardır. Burada da ağırlıklı bir çalışma belirlenir. Mesela bazı kreşler çift dilli eğitime önem verir, bazıları dinî eğitime v.b. Burada dikkat edilmesi gereken husus yine ailenin ve çocuğun ihtiyacına göre bir seçim yapılmasıdır. Çocuğun ihtiyacı nedir? Sizin aile değerlerinizle kreşin programı uyumlu mu? Bunlara bakmak lazım. 

AİLE | 28 Mart 2023 Çocuk Eğitiminde Ebeveyn Tutumu ve Karakter Gelişimine Etkisi

Bunun yanı sıra kreşteki eğitimcilerin deneyimi, eğitimleri büyük önem taşır. Çocuğunuza karşı nasıllar? Nasıl konuşuyor, nasıl davranıyorlar? Bu noktada çocuğunuzun tavrına da dikkat edin. Çocuklar çoğu zaman kendilerine iyi davrananı, ilgili olanı hissederler. Bunlara özellikle alışma sürecinde siz de dikkat edin. Kreşin evinize yakın mesafede olması da tabi önemli faktörlerden. Kreşin hijyeni, sınıfın düzeni, tuvaletlerin nerede olduğu gibi ortamın fiziksel şartları da tabi önemli.”

Çocuğunuz İçin “Güvenli Liman” Olun

Kreşe uyum sürecinde nelere dikkat etmeliyim?

“Uyum süreci hem sizin açınızdan bir gözlemleme süreci hem de çocuğunuz açısından güvenli bir başlangıcın ilk adımı olacak. Bundan dolayı kendinize de çocuğunuza da yeterli süreyi verin. Uyum süreci yaklaşık 4 hafta kadar sürebilir. Daha kısa veya uzun da olabilir. Bu yine size ve çocuğunuza bağlı olacak. Geçiştirilmiş bir uyum süreci çocukta kaybetme ve güvende olmama hislerini artırabilir. Şöyle düşünün, siz çocuğunuz için güvenli bir limansınız. Sizden biraz uzaklaşıp sınıfta oyuncakları vs. keşfe çıktığında, geri dönüp sizi bulmalı, görmeli. Böylece sağlıklı bir uyum süreci geçirmiş olursunuz. 

Bu noktada en önemli konulardan biri de, hangi eğitimcinin çocuğunuzla ilgilendiği. Eğitimcinin sizinle konuşması bile çocuğunuza güven hissi verir. Uyum sürecinde çocuğunuz ile ilgilenen eğitimcinin değişmemesi de önem taşır. Böylece çocuk bir kişiye güvenle bağlanabilir.”