Teravih Namazı Kaç Rekât?

Teravih Namazı Kaç Rekât?

“Özelliklerini ve müjdesini yanlarındaki Tevrat ve İncil’de yazılı buldukları o ümmî elçiye… uyanlar kurtuluşa ermişlerdir.” (A‘râf suresi, 7:157).

Günümüz Müslümanlarından bir kısmı camide cemaatle teravih namazı kılarken Hz. Peygamberin sekiz rekât kıldığı rivayetine dayanarak bu kadar ile yetinmekteler ve camiyi terk etmektedirler. Oysa teravihin 8, 10, 16, 20, 36, 38, 40 rekât olduğuna dair bilgiler de mevcuttur. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihlerin çoğunluğu, bazı rivayetler ve sahâbe uygulamasından hareketle teravihin yirmi rekât olduğu görüşünü benimsemiştir. Hanefîlerden İbnü’l-Hümâm ve Şâfi‘îlerden Süyûtî gibi bazı âlimler bazı hadislere dayanarak teravihin 8 rekât olduğunu söylemiştir. 8’den sonra kılınan 12 rekât ise müstehap namazdır. İmam Mâlik’in teravihin 36 rekât olduğunu savunduğu 20 rekât olduğu yönünde de bir görüşü bulunmaktadır. 

Bütün bunlar arasında 20 rekât rivayeti güç kazanmış ve İslam toplumunda gelenek bu doğrultuda gelişmiştir. Teravih namazı mendup namazlardandır. Mendup, yapılması ihmalinden daha faziletli olan amellerdir. 

Rivayetlerden teravihin “ramazan gecelerini ihya faaliyetleri”nden birini teşkil ettiği ve Hz. Peygamber’in rekât sayısından çok o geceyi ihya etmeye ve özellikle kıraatin, rükû ve secdenin uzun tutulmasına önem verdiği anlaşılmaktadır. 

Bu bilgilere göre ramazan ayında bir Müslüman elbette 20 rekât kılması önem arz etse de dilediği kadar teravih namazı kılabilir. Bu 8 de olabilir. Ancak Hz. Peygamber 8 rekât kıldığı için bu kadarını tercih edenler namazın sadece rekâtını dikkate almaktalar, mahiyetine riayet etmemektedirler. Çünkü mevcut rivayetlere göre Hz. Peygamber bugün bizim kıldığımız şekilde on dakikada biten bir 8 rekâtlik namaz kılmamıştır. Resûlullah’ın kıldırdığı teravih namazlarından birini anlatan Ebû Zer el-Gıfârî onun namazını neredeyse sahura kadar uzattığını söyler. Amellerin en faziletlisine dair bir soruyu, “kıyamı uzun olan namaz” diye cevaplaması (Ebû Dâvûd, “Tatavvu‘”, 23) da bu fikri desteklemektedir.

Bunlardan çıkan sonuç şudur: Bir mümin ramazan gecesini ihya kabilinden teravih namazını dilediği uzunluktaki kıraatı ile 20 yerine 8 rekât kılmayı tercih ediyorsa bunun Hz. Peygamber’in (s.a.s.) kıldığı 8 rekât gibi kılmalıdır. Bu da her bir rekâtte uzun surelerden okuyarak kılınmalıdır. 

En doğrusunu Allah bilir.