Trump Duyurdu: İsrail ve İran Arasında Ateşkes Sağlandı

Trump Duyurdu: İsrail ve İran Arasında Ateşkes Sağlandı

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump @aa

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile İran arasında “tam ve eksiksiz ateşkes” sağlandığını ve böylelikle savaşın sona ereceğini bildirdi. İsrail, Trump’ın açıkladığı İran ile ateşkesi kabul ettiğini duyurdu ancak Tahran’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve İran’ın ateşkes konusunda anlaştığını duyurdu. Trump, İran ile İsrail arasında süregelen çatışmalara yönelik sosyal medya platformu Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda “herkese tebrikler” ifadesini kullandı.

Trump paylaşımında “İsrail ve İran arasında tam ve eksiksiz bir ateşkes olacağı konusunda tam bir anlaşmaya varıldığını” bildirdi.  Savaşın “bu noktada sonlandığının” kabul edileceğini kaydeden Trump, İran’ın ateşkesi başlatacağını ve takip eden 12. saatte de İsrail’in ateşkes başlatacağını kaydetti.

12 Günlük Savaş Sona Erdi

Trump, izleyen 24. saatte de “12 gün savaşının resmi sonunun” dünya tarafından da “selamlanacağını” belirtti. Her bir ateşkes esnasında diğer tarafın “barışçıl ve saygılı” kalacağını kaydeden Trump, “Her şeyin olması gerektiği gibi çalışacağı varsayımıyla, ki öyle olacak, her iki ülkeyi, İsrail ve İran’ı, ’12 günlük savaş’ olarak adlandırılması gereken şeyi sona erdirmek için gereken dayanıklılık, cesaret ve zekaya sahip oldukları için tebrik etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Tanrı İsrail’i Korusun, Tanrı İran’ı Korusun”

Sosyal medya paylaşımında “Her iki ülke de geleceklerinde muazzam bir sevgi, barış ve refah görecek.” değerlendirmesinde bulunan Trump, “Kazanacakları çok şey var, ancak doğruluk ve hakikat yolundan saparlarsa kaybedecekleri de çok fazla.” ifadesini kullandı.

Trump, bu savaşın yıllarca sürebilecek ve tüm Orta Doğu’yu yok edebilecek bir savaş olabileceğini ifade ederek, “Ama olmadı ve asla olmayacak! Tanrı İsrail’i korusun, Tanrı İran’ı korusun, Tanrı Orta Doğu’yu korusun, Tanrı ABD’yi korusun ve Tanrı dünyayı korusun.” açıklamasında bulundu.

İsrail, İran İle Ateşkesi Kabul Ettiğini Duyurdu

İsrail hükümeti, İran’da kendisine yönelik tehditleri ortadan kaldırdığını iddia ederek, Trump’ın ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu.

İsrail hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu’nun gece saatlerinde Savunma Bakanı Yisrael Katz, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Mossad Direktörü David Barnea ile gerçekleştirdiği toplantıda, İsrail’in İran’a saldırılarında “tüm hedeflerini gerçekleştirdiği” yönünde raporların sunulduğu belirtildi.

İran’daki “nükleer silah ve İran’ın füze programı çifte tehdidini ortadan kaldırdığını” ileri süren İsrail, ABD Başkanı Trump’ın sunduğu İran ile karşılıklı ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. İsrail’in ateşkese yönelik her türlü ihlale “sert karşılık vereceği” de iddia edildi.

Tahran’dan Resmi Açıklama Yapılmadı

İran basınında ateşkesin başladığına ilişkin haberler yer aldı ancak Tahran’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından tek taraflı, “İsrail ve İran arasında ateşkes sağlandığını” duyurmuş, sabah saatlerinde ateşkesin başladığını ifade etmişti. (aa,c)