Gazze’de Tedavi Olamayan Çocuklar, Hastane Köşelerinde Ölümle Pençeleşiyor
@aa
Gazze’deki hastaneler, yaklaşık 2,5 ay önce imzalanan ateşkes anlaşmasının “sınırların açılmasını, ilaç ve gıda yardımlarının girişini” öngörmesine rağmen tedavi olamayan çocuklarla dolup taşıyor.
- Gündem
- 28 Aralık 2025
Gazze’deki hastaneler, yaklaşık 2,5 ay önce imzalanan ateşkes anlaşmasının “sınırların açılmasını, ilaç ve gıda yardımlarının girişini” öngörmesine rağmen tedavi olamayan çocuklarla dolup taşıyor. İsrail ordusunun, varılan ateşkes anlaşmasının ilk aşaması uyarınca Gazze’ye günlük 600 yardım tırının girişine izin vermesi, sınır kapılarını açması, saldırıları tamamen durdurması ve “Sarı Hat”a çekilmesi gerekiyordu.
Belirlenen sınırlara çekilen İsrail ordusu, sonrasında sürekli bu hattı genişletti. Üstelik Filistinlilere saldırmaya da devam etti. Ateşkes sonrasında yaşanan bu saldırılarda 414 Filistinli hayatını kaybederken, 1142’si yaralandı.
Sınır kapıları açılmadığı gibi insani yardımlar da hiçbir zaman üzerinde anlaşılan sayıya ulaşmadı. Hal böyle olunca 2 yıldır soykırımın durmasını ve Gazze dışında tedavi olmayı ya da ihtiyaç duydukları ilaca ulaşmayı bekleyen binlerce Filistinlinin hayali gerçekleşmedi.
Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Hastanesi çocuk bölümü, yaşanan bu ilaç sıkıntısı nedeniyle ebeveynlerinin gözlerinin önünde acı çeken ve ölümle mücadele eden çocuklarla dolu. Ateşkesle birlikte bu manzaranın değişmesi bekleniyordu ancak şu ana kadar olumlu bir gelişme olmadı.
Ateşkes Anlaşması
Ateşkes anlaşması, 10 Ekim tarihinde hen İsrail hem Hamas tarafından imzalanmış, arabulucu ülkeler tarafından da onaylanmıştı. Anlaşmaya göre, İsrail hükümetinin anlaşmayı onaylamasının ardından çatışmaların derhal sona ermesi gerekiyordu. Ateşkes, hava saldırıları, top atışları ve kara saldırıları da dahil olmak üzere tüm askeri faaliyetlerin tamamen durdurulmasını kapsıyor. Mevcut durumda İsrail’in ateşkesi ihlal ederek Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürmesi ise dünya genelinde birçok ülke tarafından büyük tepki görüyor.(aa,c)