Dünyada Gazze Savaşının Başlamasıyla Müslümanlara Yönelik Saldırılar Endişe Veriyor
@aa
ABD merkezli Pew Research Center’ın yayımladığı yeni rapora göre, birçok ülkede Gazze savaşının başlamasıyla beraber Müslümanlara yönelik nefret söylemi, ayrımcılık ve saldırıların yükselişe geçtiğini ortaya koydu.
- Gündem
- 23 Haziran 2026
ABD merkezli Pew Research Center tarafından yayımlanan araştırmaya göre, dini temelli toplumsal düşmanlıkların yüksek veya çok yüksek seviyede görüldüğü ülke sayısı 55’e yükseldi. Bu rakamın bir önceki yıla göre 10 ülke arttığı belirtilirken, söz konusu artışın son üç yıldır kesintisiz devam ettiği vurgulandı.
Raporda, dini azınlıklara yönelik nefret söylemleri, ayrımcılık vakaları ve fiziksel saldırılarda dikkat çekici bir yükseliş yaşandığı kaydedildi. Çok sayıda ülkede Müslümanların da bu tür saldırı ve ayrımcı uygulamaların hedefi olduğu ifade edildi. Araştırmada, Gazze Şeridi’nde başlayan savaşın, birçok ülkede dini ve toplumsal gerilimlerin artmasına zemin hazırlayan önemli gelişmeler arasında gösterildiği belirtildi.
Avrupa’da İslam Karşıtı Olaylar Arttı
Rapora göre Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Müslümanlara yönelik nefret olaylarında artış gözlendi. İspanya’da Müslüman kuruluşlar, sosyal medya üzerinden yürütülen nefret kampanyalarının ve günlük hayatta karşılaşılan ayrımcılık vakalarının arttığını bildirdi. Norveç’te ise Müslümanlara yönelik nefret söylemleri ve düşmanca tutumlarda yükseliş yaşandığı kaydedildi. Özellikle İslam karşıtı “Stop Islamization of Norway” adlı oluşumun düzenlediği gösteriler kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bazı etkinliklerde Kur’an-ı Kerim’in yakılması tepkilere neden oldu.
Benzer olayların İsveç ve Rusya’da da yaşandığı belirtilen raporda, Rusya’da başörtülü Müslüman kadınlara yönelik saldırıların kayda geçtiği ifade edildi. Belgelenen vakalardan birinde, Müslüman bir annenin çocuklarıyla birlikte oyun parkında fiziksel saldırıya uğradığı aktarıldı.
Asya ve Afrika’da da Durum Kötüleşiyor
Dini gerilimlerin yalnızca Avrupa ile sınırlı olmadığına dikkat çekilen araştırmada, Tayland’ın güneyindeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının arttığı belirtildi. Hükümet ile Müslüman ayrılıkçılar arasında yıllardır süren çatışmalarda yaşamını yitirenlerin büyük bölümünün Müslüman olduğu kaydedildi. Sudan’da ise devam eden iç savaşın ve ibadethanelere yönelik yıkımların dini özgürlükler açısından olumsuz sonuçlar doğurduğu ifade edildi.
Çin’de Dini Özgürlüklere Ağır Kısıtlamalar
Pew Research Center’ın verilerine göre, devletlerin dini özgürlüklere yönelik müdahaleleri de dünya genelinde yüksek seviyesini koruyor. Araştırmada, 58 ülkede dini uygulamalara yönelik devlet kaynaklı kısıtlamaların yüksek veya çok yüksek düzeyde olduğu belirtildi. Bu konuda en dikkat çeken ülkeler arasında Çin, İran ve Afganistan yer aldı. Raporda özellikle Çin’de dini faaliyetlerin sıkı denetim altında tutulduğu ve inanç özgürlüğüne yönelik ciddi sınırlamalar bulunduğu ifade edildi.
Araştırmaya göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 78’i, ya dini özgürlüklerin ciddi şekilde sınırlandırıldığı ya da dini temelli toplumsal gerilimlerin yoğun olarak yaşandığı ülkelerde hayatını sürdürüyor. Bu tablo, küresel ölçekte din özgürlüğü ve toplumsal barış konusundaki endişelerin giderek arttığını ortaya koyuyor.(bb)