Yemen’deki Sel Felaketinde Binlerce Kişi Zarar Gördü

Yemen’deki Sel Felaketinde Binlerce Kişi Zarar Gördü

Yemen’de şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketi sonucu ölü sayısı 174’e çıktı. Ülkede 2 binden fazla sığınmacı da barınağından olurken, Dünya Sağlık Örgütü, binlerce ailenin zarar gördüğünü belirtti.

Yemen’de geçtiğimiz haftalarda meydana gelen şiddetli yağışların yol açtığı selin bilancosu ağır oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yemen Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Yemen’de yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Selin  çok sayıda kişinin ölümüne ya da yaralanmasına neden olduğu belirtilen açıklamada, aralarında sığınmacıların da bulunduğu binlerce ailenin selden zarar gördüğü kaydedildi.

Açıklamada  DSÖ’nün, selin halk sağlığına yönelik oluşturduğu riskleri ele almak ve bölge sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yerel sağlık makamları ve sahada birlikte çalıştıkları yetkililerle koordinasyon içinde olduğu aktarıldı.

2 binden fazla sığınmacı barınağından oldu

Birleşmiş Milletler, Yemen’de şiddetli sel felaketi nedeniyle binlerce insanın yerinden olduğunu bildirdi. BM sözcüsü Dujarriç, sellerden etkilenen aileler için yardım malzemeleri de dahil olmak üzere acil yardımları harekete geçirdiklerini söyledi.

Yetkililer binlerce sığınmacının barınağı olan çadırların da sele kapıldığını sığınmacıların barınaksız kaldığını duyurdu.

174 kişi hayatını kaybetti

Yemen’de şiddetli yağışların neden olduğu sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 174’e yükseldi.

Hükûmet kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülkede etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle geçtiğimiz son 3 haftada hükûmet kontrolünde bulunan bölgelerde 40 kişi yaşamını yitirdi.

Hayatını kaybedenlerin üçte ikisinin ülkenin doğusundaki Marib kentinden olduğu ve sel nedeniyle yaralananların da bulunduğu aktarıldı.

Husiler de yaptıkları açıklamalarla başkent Sana’da sel nedeniyle 134 kişinin öldüğünü, 124 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Tarihî yapılar yok oldu

Selin üzücü bir diğer boyutu da antik Sanaa kentinin tarihî yapılarının çökmesi oldu. Çeşitli haber kaynakları kentteki bin yıllık tarihî binaların ağır yağışların etkisi ile çöktüğünü bir çok tarihî binanın da her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

Yemen’deki Husi isyancılar da Eski Sanaa Şehrini bazı eski binaların çökmesine neden olan şiddetli sellerden kurtarmak için yardım çağrısında bulundular.

İsyancıların Tarihi Kentleri Koruma Genel Örgütü yaptığı açıklamada, “UNESCO ve dünya mirası merkezleri başta olmak üzere tüm dünyaya ve uluslararası kuruluşlara, Sanaa antik kentini kurtarmak için bir yardım çağrısı yapıyoruz.” dedi.

“Yemen’deki birkaç bölgeyi kasıp kavuran yağmurlar nedeniyle şehrin bazı binaları çöktü.” diyen örgüt, yağmurlar nedeniyle şehirdeki onlarca yıllık binaların yakın zamanda çökeceği konusunda uyarıda bulundu.

Eski Sanaa Kenti 1986 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Yemen’in uluslararası alanda tanınan hükûmeti de BM’den savaşın harap ettiği ülkenin çeşitli illerinde selden etkilenen insanlara yardım sağlama çağrısında bulundu.

Haberlerde ayrıca binlerce hayvanın da sel nedeniyle telef olduğunu duyuruldu.

20 milyon Yemenli aç uyuyor

Yemen, Mart 2015’te İran destekli Husi isyancılarının başkent Sanaa’yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansour Hadi’yi ülkeden kaçmaya zorlamasıyla tırmanan bir çatışmadan oldukça zarar gördü.

BM’ye göre çatışma binlerce sivil öldü ve 3,65 milyon kişi ülke içinde yerlerinden edildi. Yemen’de 30 milyonu aşkın insanın yaklaşık yarısı, hayatlarını sürdürmek veya kurtarmak için acil yardıma ihtiyaç duyuyor. BM Haziran ayında yaptığı açıklama ile ülkeye acil yardım çağrısı yapmıştı.

Dünya Gıda Programı, devam eden insani yardımlara rağmen her gün en az 15,9 milyon insanın aç uyandığını söylüyor. Gıda yardımı olmadığında bu sayının 20 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Ciddi alt yapı yetersizliği çekilen Yemen’de şiddetli yağışlar da trajik sonuçlar doğurdu. Şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen selin binlerce evi kullanılamaz hâle getirmesi, açlık ve salgın hastalıklarla mücadele eden Yemen halkının hayatını daha da zorlaştırdı.