Hollanda’da ” İç Savaş Gibi” Gösterilere Polis Müdahele Etti

Hollanda’da ” İç Savaş Gibi” Gösterilere Polis Müdahele Etti

Koronavirüs tedbirleri kapsamında gece sokağa çıkma yasağı ilan edilen Hollanda’nın pek çok şehrinde yasak, gösterilerle protesto edildi. Göstericiler, dükkanları yağmaladı, hastanelere taş attı. Eindhoven Belediye Başkanı “iç şavaş” endişesinden bahsetti.

Hollanda’da koronavirüs önemleri çerçevesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı öncesinde pek çok şehirde gösteriler yapıldı. Göstericiler, arabaları yaktı, dükkanları yağmaladı. Hastanelere de taşlı saldırı düzenleyen göstericiler polisle çatıştı. Göstericiler, polislere molotof kokteyl, havai fişek ve sopalarla saldırdı.

Eindhoven Belediye Başkanı John Jorritsma Eindhoven’de yasaklanmasına rağmen göstericilerin yasağı dinlememesini ve polislerle çatışmaya girmesini endişe verici olarak yorumladı. Belediye Başkanı John Jorritsma “Eğer olaylar böyle giderse, sanki bir iç savaşa gidileceğinden endişe ediyorum.” dedi.

Başbakan Mark Rutte de gösterilerin protesto ile bir alakası olmadığını, aksine tam bir şiddet hareketi olduğunu söyledi.

Göstericiler Eindhoven’de çeşitli dükkanları yağmalarken, Enschede kentinde de bir hastaneye taşlı saldırı yaptı. Eindhoven’de gösterilere katılımı engellemek için tren seferleri geçici olarak iptal edildi.

Hollanda, koronavirüs salgınına karşı önlemler çerçevesinde Pazar günü akşam saatlerinden itibaren sokağa çıkma yasağı getirmişti. Sokağa çıkma yasağı, ülke genelinde 21.00-04.30 saatleri arasında uygulanıyor.