Dijital Oyun Severlere Müjde: Video Oyunları Sanıldığı Kadar da “Kötü Değil”

Dijital Oyun Severlere Müjde: Video Oyunları Sanıldığı Kadar da “Kötü Değil”

Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle insanlar evlere kapanırken dijital oyunlara rağbet de  büyük oranda arttı. Özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygın olmakla birlikte binlerce yetişkinin de vazgeçemediği dijital eğlence platformlarından kaçınılması gerektiğine dair pek çok açıklamalar mevcut. Ancak dijital çağda, dijital oyunlardan kaçış mümkün mü? Veya mutlaka kaçınmalı mıyız?

İlknur Küçük

Yazının başlığına bakıp da uzmanlık alanımız olmayan bir konuda hüküm verdiğimizi düşünmeyin. Yıllardır konuşulan, tartışılan video oyunlarının aslında sanıldığı kadar da zararlı olmadığını söyleyen Oxford Üniversitesinden Prof. Andrew Przybylski ki, o da bu yorumunu yaptıkları bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına dayandırıyor. [1]

Ezber bozan araştırma sonuçları oldukça ilgi gördü. Zira dijital çağda binlerce insan bu oyunların tutkunu olmuş durumda. Gelelim araştırmaya. Oxford İnternet Enstitüsü’ndeki araştırmacıların “oyuncu davranışı ve zihinsel sağlık arasındaki ilişki”yi araştırmak amacıyla yola çıktıkları çalışmaya 18 yaş üstü 3 bin 274 oyuncu katıldı. Araştırma kapsamında 2 şirketin 2 ünlü oyununa odaklandı.

“Uzun Süre Video Oyunu Oynayan Bireyler Daha Mutlu” 

Oxford İnternet Enstitüsü direktörü Prof. Andrew Przybylski yönetiminde yapılan araştırmada “Plants vs Zombies: Battle for Neighborville”  oyununu oynayan 518 kişi ve “Animal Crossing: New Horizons”i oynayan 2 bin 756 oyuncudan deneyimleriyle ilgili bir anketi yanıtlamaları istendi. Kullanım verilerini inceleyen bilim insanları,  oyun ortamında sosyalleşen bireylerin mutluluk seviyesinin arttığını tespit etti. İngiliz bilim insanları, teste konu olan oyunlarda rekabetin ikinci planda kaldığına da vurgu yaptı.

Araştırmacılar, çalışmanın yalnızca bir anlık görüntü sağladığını kabul etseler de, bir oyuncunun oyun sırasındaki öznel deneyimlerinin zihinsel sağlık için salt oyun süresinden daha büyük bir faktör olabileceğini söyledi.  Çalışmada  oyunlardan gerçek anlamda keyif alan oyuncuların daha olumlu bir deneyim yaşadığı aktarıldı.

Öte yandan Przybylski, oyun şirketlerinden gelen nesnel veriler olmadan, ebeveynlere veya politika yapıcılara tavsiyelerde bulunanların bunu sağlam bir kanıtlara dayanmadan yaptıklarını da iddia ediyor.

 Video Oyunlarıyla Geçirilen Zaman Sizin İyiliğinize Olabilir

Przybylski, “Bulgularımız, video oyunlarının sağlığınız için kötü olmadığını gösteriyor; bir kişinin psikolojik sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan başka psikolojik faktörler de bulunuyor. Aslında video oyunları, insanların ruh sağlığıyla olumlu bir şekilde ilişkili bir aktivite olabilir ve video oyunlarını düzenlemek, bu faydaları oyunculardan alıkoyabilir. İnsanların oyun başında geçirdiği süresiyle ilgili verilere erişim sayesinde, ilk kez gerçek oyun davranışı ile öznel refah arasındaki ilişkiyi araştırabildik ve bu da politika yapıcıları desteklemek için yüksek kaliteli veriler sunan bir araştırma yapmamızı sağladı” diyor.

Temel Araştırma Bulguları

Oxford araştırmacıları, 3.270’den fazla oyuncudan, oyun sırasında kendilerini nasıl hissettikleri ve motivasyon deneyimlerini ölçmek için tasarlanan bir anketin verilerini video oyun şirketleri tarafından toplanan anket katılımcılarının için objektif davranışsal verileriyle birleştirmesinden şu sonuçlara varıldı.

  • Oyun oynamak için harcanan süre, insanların refahında (kendilerini iyi hissetmelerinde) küçük ama önemli bir olumlu faktör.
  • Bir oyuncunun oyun sırasındaki öznel deneyimleri, huzur ve refahları için salt oyun süresinden daha büyük bir faktör olabilir.
  • Oyunlardan gerçekten zevk alan oyuncular, kendilerini daha iyi hissediyor.
  • Bulgular, psikolojik ihtiyaçları gerçek dünyada karşılanmayan kişilerin oyundan “olumsuz bir iyilik hali” bildirebileceğini öne süren geçmiş araştırmalarla uyumlu.

 Araştırmanın sonuçları olumlu olsa da yine de seçiciliği elden bırakmamak gerekiyor. Zira Prof. Andrew Przybylski de  araştırma sonuçlarının tüm video oyunlarının oyun oynayanlar için “iyi olduğu” veya “tüm oyuncuların yararlandığı” anlamına gelmediğini söylüyor.[2] Bununla birlikte, araştırmanın, oyun oynamanın oyuncular üzerindeki etkisine ve zaman içindeki etkilerine ilişkin uygun bir bilimsel çalışma yürütmenin ilk adımı olması gerektiğini söylüyor ve alanda daha fazla bilimsel çalışma yapılmasını temenni ediyor.

 

[1] https://www.ox.ac.uk/news/2020-11-16-groundbreaking-new-study-says-time-spent-playing-video-games-can-be-good-your-well

[2] https://www.ox.ac.uk/news/arts-blog/gaming-may-not-be-bad-you-think-oxford-research