ALMANYA
Gündem

Hanau Saldırısının 1. Yıldönümü: “Cevaplanmamış Sorular Var!”

Almanya’nın Hanau kentindeki ırkçı saldırının yıldönümü münasebetiyle şehirde çeşitli programlar düzenlenirken, Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici ve IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş, Camia Haber'e konuştu.
19 Şubat 2021
@Camiahaber

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 tarihinde, 4’ü Türkiye kökenli, 9 kişinin yaşamını yitirdiği ırkçı saldırının yıldönümü münasebetiyle ve İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Hanau İslam Cemiyeti’nin 15-21 Şubat günlerini anma haftası olarak belirlemesi sonrası çeşitli programlar düzenlendi. Buna göre dün öğle saatlerinde, IGMG Hanau İslam Cemiyeti İmam Hatibi Macit Bozkurt ile birlikte Yahudi ve Hristiyan cemaatlerinden de temsilcilerin hazır bulunduğu programda kurbanlar anıldı. Yine dün akşam Regaib Kandili münasebetiyle gerçekleştirilen programda da kurbanlar anıldı, dualar edildi. Bu sabah sattlerinde ise kurbanların yattığı mezarlıkta Kurân-ı Kerîm okundu, kurbanlar için yine dualar edildi. Programda, Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici ve IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş da hazır bulundu.

“birçok soruya hâlâ cevap verilmedi”

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, program sonrası Camia Haber’e yaptığı açıklamada, “Hanau saldırısından sonra bir sene geçti ve birçok soruya hâlâ cevap verilmedi. Bilhassa bu katleden insanın arkasında kimler var, motivasyonu ne, kimlerle bağlantısı var gibi noktaların üzerinde durulmadı. Sonradan da polislerin hatalar yaptığını, velileri ve geride kalanları yeterince bilgilendirmediklerini görmekteyiz.” ifadelerini kullandı. Bu konuların da açıklığa kavuşturulmasını istediklerini belirtti.

“Konun daha açıkta olduğu aşikâr”

IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş da saldırının üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen konunun daha açıkta olduğunun aşikâr olduğunu belirtti. Bunlarla alakalı özellikle gerekli istihbarat birimlerinin, eğitim birimlerinin bu konuyla alakalı çalışmalar yapmalarını beklediklerini de ifade eden Altaş, “Bu konuda özellikle nefret söylemlerinin, ırkçılığın sadece sözde kalmadığını, onun ötesinde kendisine vazife çıkaran bir takım ırkçı insanların bu tür saldırılar düzenleyerek, sadece Hanau’nu değil, tüm Almanya ve Avrupa’yı dehşet içerisinde bırakabileceği saldırılara dönüşebileceğini görmüş oluyoruz. Dolayısıyla ırkçlılıkla çok ciddi manada mücadele edilmesi gerektiğini bir kez daha görmüş oluyoruz.” diye konuştu.

“bu menfur saldırılar bir daha başımıza gelmez”

IGMG Hanau İslam Cemiyeti İmam Hatibi Macit Bozkurt ise kabir başında, kurbanları kaybetmiş olmanın üzüntüsünün dinmediğini gördüklerini belirtti. “Acıların hâlâ taptaze olduğuna biz burada müşahede ettik. Rabbim mekânlarını cennet eylesin. İnşallah bu menfur saldırılar bir daha başımıza gelmez ve birlik beraberlik içerisinde bu topluma katkıda bulunabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“insanlarda tedirginlik hâlâ devam ediyor”

Hanau İslam Cemiyeti Başkanı Hakkı Taşçı da yaptığı açıklamada, “Bu bir sene zarfında resmî yetkililerden insanlara, burada yaşayan bu üzüntülü ailelere rahatlatıcı bir sonuç verilmedi. Bu yönden burada yaşayan insanlarda tedirginlik hâlâ devam ediyor. Olayın ne şekilde, hangi kaynaklardan buralara kadar geldiği noktasında hiçbir şey belli olmadığı için, ‘acaba tekrarı gelebilir mi?’, ‘acaba bir yerden bir şeyler çıkabilir mi’ gibi tedirginlikler devam ediyor. Bu yüzden insanlarımız yetkililerden bir an önce şu ana kadar yapılan araştırmalarla ilgili bilgi vermesini ve adaletin en kısa zamanda tecelli etmesini bekliyorlar.” diye konuştu.

“böyle bir hadise beklemiyorduk açıkçası, şok olduk”

Hanau Müslüman Çalışma Grubu (Muslimischer Arbeitskreis Hanau) Başkanı Behlül Yılmaz da 19 Şubat’ın kendilerini derinden yaraladığını söylerken, “Hiç beklemediğimiz bir anda böyle bir hadise oldu. Bizim buradaki kilise, okul ve diğer kuruluşlarla ilişkilerimiz mükemmel bir şekilde yürüyor. 40 seneyi aşkındır buradayız, böyle bir hadise beklemiyorduk açıkçası, şok olduk diyebilirim.” diye kaydetti.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş