Çin, Londra’da Uygur Mahkemesinde Yargılanıyor

Çin, Londra’da Uygur Mahkemesinde Yargılanıyor

Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı işlediği suçları araştırmak üzere Londra’da halk mahkemesi kuruldu. Mahkeme toplama kamplarında işkence gören tanıkları dinledi.

Komünist Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da başta Uygurlar olmak üzere Müslüman azınlıklara karşı işlediği suçlar halk mahkemesinde yargılanıyor.

Resmi bir özelliği olmayan ancak eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic’in Uluslararası Adalet Diva’nın mahkum edilmesini sağlayan Geoffrey Nice başkanlığında yürütülen mahkeme, doğrudan mağdurları dinleyerek delil toplamayı amaçlıyor. Mağdurlar Çin’den kaçmak zorunda kalan ve toplama kamplarına götürülen eski mahkumlardan oluşuyor.

İlk gün dinlenen tanıklardan Qelbinur Sıdık, kamplarda insan olarak değerlendirilmediklerini anlattığı şahitliğinde, kamplarda şahit olduğu toplu tecavüzleri unutamayacağını ve kendisinin zorla kısırlaştırıldığını söyledi.

Rozi isimli bir başka şahit de zorla karnından çocuğunun alındığını ve 13 yaşındaki oğlunun hala tutuklu bulunduğunu söyledi.

Çin yönetimi ise mahkemeye sert tepki gösterdi. Mahkemeye getirilerek dinlenen tanıkları “yalan makinaları” olarak suçlayan Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da toplama kampına alınanları “aşırıcılığın ve terörizmin şeytanî güçleri” olarak nitelendirerek eğitilmelerinin mecburi olduğunu ileri sürdü.