Almanya’da Yeni Koalisyonun Yeni Pandemi Kuralları Belli Oldu

Almanya’da Yeni Koalisyonun Yeni Pandemi Kuralları Belli Oldu

Almanya’da, hükümeti kurması beklenen yeni koalisyon ortakları, koronavirüs salgınının artmasına rağmen geçen sene olduğu gibi kapanma gibi sert kurallar düşünmüyor.

Almanya’da hükümeti kurması beklenen yeni koalisyon ortakları 25 Kasım sonrası pandemi kuralları ile ilgili görüşleri belli oldu. 25 Kasım’da sona erecek olan Almanya’da koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirlerini düzenleyen yasa sonrası durumu değerlendiren muhtemel iktidar ortakları kapanma gibi sert kurallar düşünmüyor.

Bu tarihten sonraki tedbirleri belirleyecek olan yasal düzenlemeyi hazırlayan ve iktidarı devralmaya hazırlanan Sosyal demokratlarla Hür demokratlar ve Yeşiller kamusal alanlarda ve iş yerlerinde 3G, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının devam etmesini planlıyor.

Lokanta ve diğer gastronomi ve benzeri iç mekanlarda müşteri veya misafirlerin kaydının tutulması da isteniyor. Yeni yasa tasarısında, okul veya iş yerlerinin kapanmasına kadar giden sert kısıtlamalar tasarıda yer almıyor. Tasarının perşembe günü Federal Meclis’te ele alınması bekleniyor. Yasal düzenleme kabul edilirse 19 Mart 2022’ye kadar geçerli olacak.

Muhtemel koalisyon ortağı olan FDP Federal Meclis Grup Genel Sekreteri Marco Buschmann, iş yerlerinde 3G kuralının geçerli olması konusunda hemfikir olduklarını ifade ederken, üç partinin tüm vatandaşlar için ücretsiz korona testine geri dönmek istediği yolundaki haberleri de doğruladı. Buschmann, FDP’nin, ücretsiz testlerin ekim ayında sona ermesini her zaman bir hata olarak gördüğünü söyledi. Buschmann, üç partinin hazırladığı yasal düzenlemenin salgınla mücadelede boşluk bırakmayacağını ve zamanında yürürlüğe gireceğini vurguladı.

Muhalefet Tepkili

Muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları ise Almanya’da iktidarı devralmaya hazırlanan üç partinin hazırladığı salgınla mücadele yasasına tepki gösterdi. Alman Belediyeler Birliği, hazırlanan tasarıda 2G yerine ağırlıklı olarak 3G kuralının öngörülmesini eleştirdi. Belediyeler Birliği, 2G konusunda Almanya genelinde ortak bir uygulama fırsatının kaçırıldığını açıkladı.