Gündem

Republika Srpska Bosna Hersek’ten Ayrılmaya Götürecek Kararlar Aldı

Bosna Hersek'i oluşturan Sırp entitesi parlamentosu, Bosna Hersek Cumhuriyetinden ayrılmaya götürecek kararlar aldı. Muhalefet kararları boykot etti. Karara Yüksek Temsilci Schmidt de sert tepki gösterdi.
11 Aralık 2021
Banja Luka'daki Sırp entitesi parlamentosu, ordu, vergi ve adli yetkilerin Bosna Hersek Cumhuriyetinden alınarak yerel hükümete devredilme kararı aldı.

Bosna Hersek’i oluşturan Sırp entitesi, ülkenin bölünmesine yol açacak karar aldı. Banja Luka’daki mecliste toplanan Republika Srpska Meclisi’ndeki Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD) üyeleri, altı ay içerisinde Bosna Hersek Devleti’ne ait yetkilerin geri alınarak yerel hükümete devredilmesini kabul etti. Bu yetkiler arasında ordu ve güvenlik ile vergi ve adli yetkiler yer aldı.

Muhalefet partileri oylamayı boykot ettikleri için oylamaya katılmadı.

Oturumda yeni bir anayasa metni hazırlanmasına karar verildi. Yeni anayasaya göre Republika Srpska’nın başkenti Banja Luka şehri olacak.

Republika Srpska hükümetinin 6 ay içerisinde güvenlik, savunma, vergi idaresi ve adli sistem alanlarını düzenleyen yasa ve yönetmelikleri çıkarmakla yükümlü olduğu da alınan kararlar arasında.

SNSD Başkanı Milorad Dodik toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “İçinde bulunduğumuz zor durumları aşamazsak Bosna Hersek’in parçalanması ve Republika Srpska’nın ülkeden ayrılması kaçınılmaz.” dedi.

Oylama esnasında oturumu terk eden muhalefet saflarından, SNSD Başkanı ve aynı zamanda Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik’in’in konuşmasının “saçmalık” ve “tamamen seçim kampanyası” olduğu sesleri yükseldi.

Demokratik Eylem Partisi (SDA) yetkilileri Sırp Cumhuriyeti meclisinde tartışılan kararların, Dayton Barış Anlaşması’na doğrudan saldırı olduğunu ve sonuçlarının kimse için iyi olmayacağını belirtti.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt ise Sırp siyasetçilere alınan kararları iptal etme çağrısı yaptı. Schmidt, “Sırp siyasetçiler, Republika Srpska için felakete sebep olacak kararlardan uzak durmalıdır.” dedi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Hırvat ve Boşnak üyeleri Zeljko Komşiç ve Şefik Dzaferovic, Bosna Hersek savcılığına, Republika Srpska entite meclisinde alınan kararlar ile bağlantısı olanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını istedi. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş