Gündem

Bulgaristan’dan Irkçı Açıklama: “Bunlar Avrupalı, Geçmişi Belirli İnsanlar!”

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov'un Ukraynalı mültecileri kabul edeceklerini açıklamasına rağmen Suriyeli göçmenleri "Geçmişi belirsiz insanlar, belki teröristler..." şeklinde tanımlaması tepki çekti.
28 Şubat 2022
Başbakan Kiril Petkov, "Ukraynalı mülteciler, eğitimli ve bizden." @aa

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’un Ukrayna’dan kaçmak zorunda kalan mültecilerin Avrupa ülkelerine kabulu ile ilgili yaptığı açıklama Suriyeliler tarafından ırkçı ve İslamofobik bulundu.

Ukraynalı mülteciler hakkında “Bunlar alıştığımız mülteciler değil. Bunlar Avrupalı insanlar, bu yüzden biz ve diğer tüm AB ülkeleri onları karşılamaya hazırız” değerlendirmesi yapan Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Ukraynalıları “Bunlar zeki insanlar, eğitimli insanlar. Bazıları Bilişim Teknolojileri uzmanları, yüksek nitelikli. Yani bu bizim daha önce karşılaştığımız mülteci dalgası değil.” diyerek kabul edeceklerini bildirdi.

Kiril Petkov buna karşılık Suriyeli mültecileri kastederek, “Bunlar ne yapacağımızı bilmediğimiz, geçmişi belirsiz insanlar, belki teröristler…” dedikten sonra hiç bir Avrupa ülkesinin gelmek üzere olan Ukraynalı göçmen dalgasından korkmadığını açıkladı.

Polonya Sınırında Afrikalılara Kötü Muamele

Associated Press ajansının haberine göre Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’un bu açıklamasına Suriyeli gazeteci Okba Mohammad “İrkçılık ve İslam düşmanlığı karışımı bir açıklama” yorumu yaptı.

Öte yandan Güney Afrika Dışişleri yetkilisi Clayson Monyela, Rusya’nın saldırıları sonucu Ukrayna’dan kaçmak zorunda kalan Afrika kökenli öğrencilerle diğer Afrikalıların Ukrayna-Polonya sınırında kötü muamele gördüğünü ifade etti.

Gazeteciler de Irkçı Algıyı Etkiliyor

Bu arada bazı ABD ve Avrupalı televizyoncularla gazetecilerin, Ukraynalı mültecileri tanımlarken övücü tanımlamalarda bulunmasına rağmen, Afrikalı, Iraklı, Suriyeli ve Afganistanlı göçmenleri aşağılayıcı ırkçı ifadelerde bulunması da dikkat çekiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş