Yazarlar

Ey Sarı Saçlı ve Mavi Gözlü Çocuk!

Vicdanımı, kalbimi yokluyorum! Ben Ukraynalıların saçlarının sarı, gözlerinin mavi olduğunu göremiyorum. Ama tek gördüğüm zulme uğramış, vatanını ve sevdiklerini kaybetmiş insanlar.
11 Mart 2022

Ukrayna şimdi “kardeş” halk dedikleri Rusların (aslı Rusya’yı idare eden Ruslar) acımasız saldırısı altında kaldı. Tabii olarak ülkelerini ve daha doğrusu her şeylerini terk ederek başka ülkelere sığınmak zorunda kaldılar. Aynı şekilde Suriyeliler, Yemenliler, Iraklılar ve Afganlılar da ülkelerine yapılan saldırılar sonrasında ülkelerinden kaçmak zorunda kalmışlardı.

Ukraynalılar doğu Slavlarının özelliğini yansıtıyorlar. Onları görenler sarı saçlı ve mavi gözlü olduklarını söylerler. İşte Ukraynalıların bu görüntüsü, “Batı” denilen Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki “bazı insanların” vicdanlarını harekete geçirdi. Böylece Ukraynalılar bu “Batı” dünyasında “Bunlar farklı. Bunlar sarı saçlı ve mavi gözlü, medeni insanlar. Suriyelilerden, Afganlılardan çok farklılar. Bunlara kucak açmak bir vazifedir.” şeklinde güzellemelerin ve ağıtların muhatabı oldu.

Vicdanımı, kalbimi yokluyorum! Ben Ukraynalıların saçlarının sarı, gözlerinin mavi olduğunu göremiyorum. Ama tek gördüğüm zulme uğramış, vatanını ve sevdiklerini kaybetmiş insanlar. Yani bizzat “insan”ı görüyorum.

Biliyor musunuz? “Batı”daki bu insanları ayırma karakteri bir hastalık durumundadır. Bakınız şu Danimarka’ya! Sosyal demokrat bile olsalar “Suriyelilerin ziynetlerine el koyma kanununu Ukraynalılara uygulamayacağız.” diye bir de hava atmazlar mı?

Hakikaten bu nasıl bir zihniyettir? Bu nasıl aşağılık bir ruh hâlidir ki, insanları saç rengine, göz rengine göre birbirinden üstün görebiliyor? Bunu kime anlatacaksınız? Onun için mi özellikle Ortadoğu’da, Batı ve Güney Asya’da bu kadar insanın öldürülmesine izin veriyorsunuz?

Denizde gördükleri “sarı saçlı” ve “mavi gözlü” olmayan Suriyelilerin botlarını batıran, sınırlarında güzelce bir dayak atıp, telefon ve paralarına el koyduktan sonra soğuktan donup ölmelerini seyreden ülkeler dahi “Gelin, hepiniz bize gelin; yerimiz var!” soytarılığını oynamazlar mı?

Ha bir de Türkiye’de kendilerini “insan” zanneden reziller var. “Gelsinler, Ukraynalı kadınlar gelsinler!” diye alkış tutan. Hepiniz aynı zihniyettensiniz. Hangi milletten, hangi ülkeden olursanız olun, aynı şirrettensiniz.

O yüzdendir ki, ben ne insanlığımdan ne sarı saçlı ve mavi gözlü olmamaklığımdan utanmıyorum. Ama bu tip insanlardan utanıyorum.

Ey sarı saçlı ve mavi gözlü çocuk! Ve ey sarı saçlı ve mavi gözlü Ukraynalı! Siz de utanmayın sarı saçınızdan mavi gözünüzden. Sizin sarı saçınızdan ve mavi gözünüzden “insancıl” olduklarını haykırmaya çalışanlar utansın.

Pin It on Pinterest

Paylaş