Almanya’da Vatandaşlık Ödeneği’nde Uzlaşma Çabaları Arttı

Almanya’da Vatandaşlık Ödeneği’nde Uzlaşma Çabaları Arttı

Almanya’da vatandaşlık ödeneği yasasının acilen kabul edilmesi istendi. Hükümet ortaklarından FDP uzlaşmaya hazır olduğunu açıklarken, sosyal yardım dernekleri, yasanın gecikmesini eleştirdi.

Almanya’da federal hükümetin yılbaşında yürürlüğe sokmayı planladığı Vatandaşlık Ödeneği’nin (Bürgergeld) yasalaşması için hükümet ortakları uzlaşma çabalarını artırdı. Hükümet ortaklarından FDP uzlaşmaya hazır olduklarının açıklarken, Almanya’daki sosyal dernekleri de, yasanın bir evvel yürürlüğe girmesini istedi.

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in partisi olan Hür Demokratların Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, “Bu konuda bir şey yapmadan beklemek doğru değil.” diyerek yasayı Eyaletler Meclisi’nden geçirmeyen muhalefete çağrıda bulundu. FDP Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, vatandaşlık ödeneği alanlara ilk altı ayda her hangi bir ceza verilmemesi ilkesinden vaz geçilebileceğin, aslında bu ilkeden vaz geçme amacının bürokratik işlemleri azaltmayı hedeflediğini açıkladı.

Vatandaşlık ödeneği uygulamasına geçmeyip de, sadece Hartz IV sosyal yardım ödeneğindeki ücretlerin artırılması önerisini uygun bulmayan Dürr, vatandaşlık ödeneği ile, işsizlerin daha çok iş aramasının veya vasıflarını artırıcı imkanların da olduğunu söyledi.

Sosyal Hizmet Dernekleri Karşı Çıktı

Bu arada, vatandaşlık ödeneğinin Eyaletler Meclisi’nde reddedilmesine Almanya’da faaliyet gösteren çeşitli sosyal yardım dernekleri karşı çıktı.

Almanya Çocukları Koruma Derneği, hayat pahalılığından en çok çocukların etkilendiğini ifade ederek, muhalefetin, sosyal yardım ücretlerinin artırılmasına karşı çıkmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW Berlin) Başkanı Marcel Fratzscher de muhalefet partilerinin itirazını, “Zor zamanlarda toplumsal dayanışmaya vurulan ölümcül bir işaret.” olarak değerlendirdi.

Almanya Sosyal Yardımlaşma Dernekleri Birliği (Paritätische Gesamtverband) de, tarafları acilen uzlaşmaya çağırdı ve “Bu konuda kim, hızlı ve tutarlı hareket etmezse, bu ülkede yoksulluğun  ve halkın ihtiyaçlarının artmasını istiyor demektir.” dedi.