Gündem

Almanya’da İlkokullarda Okuma Öğretilemiyor!

Almanya’da ilkokul dördüncü sınıfa giden her 4 öğrenciden 1’inin okuma öğrenemediği, eğitim sisteminin 20 yıldır giderek kötüleştiği tespit edildi.
17 Mayıs 2023
@shutterstock

Almanya’daki ilkokullarda öğrencilere, diğer ülkelere göre okuma öğretilemediği tespit edildi. 20 yıldan beri yapılan Uluslararası İlkokul Okuma Araştırması’nın (IGLU 2021) son raporuna göre, Almanya’da ilk okul dördüncü sınıfa giden her 4 öğrenciden 1’i okuyamıyor. İlkokul öğrencilerinin okuma öğrenme oranı araştırmanın yapılmaya başlandığı 2001 yılından beri de sürekli geriye gidiyor.

Araştırmaya göre, 20 yıl önce Almanya’da dördüncü sınıfa giden her 6 çocuktan 1’i okuma sorunu yaşarken, 2016 yılında bu oran her 5 çocuktan 1’i, 2021 yılında ise her 4 çocuktan 1’i olarak tespit edilmişti.

Araştırmayı yapan Dortmund Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Okul Gelişimi Araştırma Enstitüsü, araştırmanın sonuçlarının öğrencilerin değil, okul eğitim sisteminin kalitesini tespit ettiğini açıkladı.

Okuma Becerisi Hayat Boyunca Etkiliyor

Enstitüsünün değerlendirmesine göre, ilkokul öğrencilerinin uluslararası standartlara göre yeterli okuma yeterliliğine ulaşamaması, öğrencilerin okul ve meslek hayatlarının ilerleyen dönemlerinde büyük zorluklarla karşılaşmasına kaynaklı ediyor.

Eğitim Kalitesi Düşüyor

Araştırmayı açıklayan Okul Gelişimi Araştırma Enstitüsü ayrıca, ilkokullardaki her 4 çocuktan birinin 4 yıllık ilkokuldan sonra düzgün okuyamamasının uluslararası standardın asgari seviyesine ulaşamadığı anlamına geldiğini belirtirken, okumayı öğrenmenin, eğitimin ilerleyen aşamalarındaki gerekliliklerle başa çıkabilmek için bir ön koşul olduğuna vurgu yaptı. Enstitü İcra Direktörü ve IGLU 2021 Bilimsel Direktörü Nele McElvany, pandeminin etkisini kabul etmekle birlikte meselenin pandemiye bağlanmasının doğru olmadığını, öğrencilerin performansındaki düşüş eğiliminin 2006 yılından bu yana zaten var olduğunu açıkladı.

En İyi Eğitim Singapur’da

Uluslararası İlkokul Okuma Araştırması’na göre dünyada en iyi ilkokul eğitimi Singapur’da verilirken, Singapur’u Hong Kong ve Rusya Federasyonu takip ediyor. En düşük eğitim ise Güney Afrika’da veriliyor.

Türkiye de Ortalamanın Alt Sıralarında Kalıyor

Bu arada, Almanya’daki dördüncü sınıf öğrencilerinin ortalama okuma okuryazarlığı 524 puanla uluslararası karşılaştırmada orta sıralarda yer alıyor. Birinci olan Singapur’un puanı 582 iken, Türkiye’nin puanı ise 409’da kalmış bulunuyor. Buna göre hem Almanya hem de Türkiye’de ilkokullarda eğitim seviyesi düşmüş görünüyor. Listenin en sonunda yer alan Güney Afrika’nın ilkokul eğitim puanı ise sadece 288’de kaldı.

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş