Vatandaşlık Parası, Emeklilik, Maaş Kesintileri: Almanya’da 1 Temmuz’da Neler Değişecek?

Vatandaşlık Parası, Emeklilik, Maaş Kesintileri: Almanya’da 1 Temmuz’da Neler Değişecek?

Almanya’da 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle özellikle vatandaşların ceplerini yakından ilgilendirecek yenilikler söz konusu. Camia Haber, okurları için derledi.

Almanya’da 2023 yılı itibariyle yürürlüğe giren Vatandaşlık Parası uygulamasındaki ikinci kısmı 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek. Özellikle vatandaşların ceplerini ilgilendirecek yenilikleri Camia Haber, okurları için derledi.

Vatandaşlık Parası’na 48 Euro zam

Vatandaşlık Parası uygulamasının Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan ikinci kısım kapsamında gelir vergisinden muaf tutulan miktarda yükseliş söz konusu olacak. Bununla birlikte ek işlerde çalışan vatandaşlar daha fazla maaş alabilecek. 520 ila bin Euro arasında gelir olan vatandaşlar, bu miktarın yüzde 30’una sahip olabilecek. Mevcut durumda bu oran yüzde 20. Buna göre aylık kazanç 48 Euro yükselecek.

Emekli Maaşları Artıyor

Almanya’da emekli maaşları 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren ortalama olarak yüzde 5 oranında artacak. Artışlar Batı Almanya’da yüzde 4,39, Doğu Almanya’da ise yüzde 5,86 oranında olacak.  Federal hükümet tarafından yapılan emeklilik düzenlemesine göre, Doğu Almanya ile Batı Almanya emeklilerinin eşit maaş alması uygulaması da bir yıl erkene alındı. Daha önce 2024 yılında gerçekleşmesi gereken emeklilik eşitlenmesi 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya geçilecek.

maaştan kesilen bakım sigortası primleri artıyor

1 Temmuz itibariyle maaşlardan kesilen bakım sigortası primi 0,35 oranında zamlanacak. Hali hazırda bu oran yüzde 3,05, çocuksuz kişiler için ise yüzde 3,40. Emeklilerde ise durum daha farklı. Çalışanların söz konusu primin yarısının kendisi, diğer yarısının ise iş veren tarafından karşılanmasına karşın emekliler primin tamamını kendisi karşılamak zorunda. Bunun üzerine bakım primi bir de yeni yasayla birlikte yüzde 4 oranında olacak. Bu nedenle özellikle tam prim ödemek zorunda olanların cebi daha fazla yanacak. Emekilerin yanında kendi işyeri olan kişiler de bu sınıf içerisinde yer alıyor.

haciz muafiyet sınırında değişiklik

Haciz muafiyet sınırı da 1 Temmuz 2023 tarihinde değişecek. Bu sınırı, gelir durumuna ve nafaka noktasındaki kişi sayısına göre değişkenlik gösterecek. Buna göre aylık muafiyet sınırı bin 188,40 Euro olarak belirlendi.

Maestro kartları sona eriyor

Mastercard’ın Maestro ödeme sistemini durdurması nedeniyle Maestro fonksiyonlu kartlar 1 Temmuz itibariyle üretilmeyecek. Söz konusu kartlar, Maestro fonksiyonu olmadan sadece Almanya’da kısıtlama olmaksızın kullanılabilecek. Hali hazırda mevcut kartlar ise son kullanım tarihine kadar Maestro fonksiyonu ile kullanılabilecek. Burada son tarih ise Aralık 2027.

öğrencilerde 520 Euro’ya kadar kesinti yok

Öğrenci olarak çalışan kişiler ise 520 Euro’ya kadar olan işlerde, bu miktarın tamamını kesintisiz alabilecek. Bu uygulama, okul ve meslek eğitimi arasında bulunan geçiş sürecindeki gençler için de geçerli olacak. Okul tatilinde çalışan öğrenciler de kazandıkları miktarların tamamını kesintisiz alabilecek.

geliştirme kursu bitirenler için özel teşvik

1 Temmuz’dan itibaren başarılı bir geliştirme kursu bitirenler için özel teşvikler de söz konusu. Diploma hedefli geliştirme kurslarına katılan kişilere 2 bin 500 Euro’ya kadar prim ödenecek. Buna göre ara sınavlar için bin, finav sınavları için 2 bin 500 Euro prim söz konusu.

iş bulma noktasında destek programı 

Bir diğer yenilik de 1 Temmuz itibariyle Vatandaşlık Parası alan kişilerin iş bulma noktasında destek hizmetinden yararlanabilmesi. Destek programlarında kişinin yaşam durumu göz önünde bulundurulacak. Buna göre özellikle sağlık, psikolojik veya ailevi sıkıntılar içerisinde olan ve Vatandaşlık Parası alan kişiler bu programlardan yararlanabilecek.(bb)