Almanya’da Hastanelerin Yüzde 20’si Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Almanya’da Hastanelerin Yüzde 20’si Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Almanya’da 10 yıl içinde hastanelerin yüzde 20’sinin kapanabileceği açıklandı. Bunun için hastaneler Salı günü protesto yürüyüşü yapacak.

Almanya’da özellikle vasıflı çalışanların eksikliği sebebiyle mevcut hastanelerin yüzde 20’sinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

Almanya Hastaneler Birliği (Deutsche Krankenhausgesellschaft / DKG) Başkanı Gerald Gaß medyaya yaptığı açıklamada hastanelerin bir kısmını kapatmak durumunda olduklarını kabullendi. Alman Hastaneler Birliği Başkanı Gerald Gaß, “Uzun zamandan beri hastaneler olarak bizler de hastaneleri ya birleştirmek ya yeniden yapılandırmak ya da kapatmak durumunda olduğumuzu kabul ediyoruz.” ifadelerini kullanarak bu kapanmaya hazır olduklarını da gündeme getirdi.

Her 5 Hastaneden 1’i Kapanacak

DKG Başkanı Gerald Gaß, önümüzdeki 10 yıl içinde bugünkü mevcut hastanelerin yüzde 20 azalacağını var saydığını bildirirken yarın protesto gösterileri yapılacağını da söyledi. Bunun yerleşim yerlerine yakın olarak sağlık ihtiyaçlarını gidermesi ve hastanelerin uzmanlık alanlarının güçlendirilmesi için yapılması gereken gerçekçi bir rakam olduğunu da ifade eden Gerald Gaß, maalesef, mevcut hastaneleri bu kapasitede işletebilecek yeterli vasıflı personel olmadığının da altını çizdi.

“Öngörülebilir Bir Gelecekte Personel Sıkıntısı Bitmeyecek”

Özellikle karmaşık tıbbî müdahaleler için çok sayıda personele ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çeken Alman Hastaneler Birliği Başkanı “Öngörülebilir bir gelecekte, mevcut yapıları değiştirmeden koruyacak personelimiz olmayacak.” dedi.

Hastaneler Birliği Başkanı Gaß, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın planladığı hastane reformuna da destek verdi. Ancak reformların çok iyi organize edilmiş bir dönüşümü mümkün kılacak şekilde yapılması gerektiğini isteyen Gaß, bunun için de hastanelerin dikkatlice birleştirilerek kapatılmasını ve küçük kapasiteli hastanelerin sadece ayakta tedavi yapan sağlık merkezlerine dönüştürülmesi gerektiğini önerdi.