Zelenskiy: “Türkiye’nin, Barış Planımıza Liderlik Yapmasını İstiyoruz”

Zelenskiy: “Türkiye’nin, Barış Planımıza Liderlik Yapmasını İstiyoruz”

İstanbul’da, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Ukrayna Devlet Başkan Volodomir Zelenskiy, verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür etti ve barış planına Türkiye’nin liderlik etmesini istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy  Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan değişmez desteğine minnettar olduğunu açıkladı. İstanbul’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Zelenskiy, ayrıca bölgedeki barı planının uygulanması için Türkiye’nin liderliğinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye’nin Ukrayna’nın barış planına olan desteği için de minnettar olduklarını ve bu barış planını hayata geçirmek için çalıştıklarını kaydeden Zelenskiy, “Türkiye, bu barış planı kapsamında liderlik konumunu üstlenmeye hazır.” dedi.

Kırım Meselesi de Ele Alınıdı

Karadeniz’in güvenlik ve işbirliği alanı olması gerektiğini, kesinlikle herhangi bir savaş, kriz alanı ya da dondurulmuş kriz alanı olmaması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’daki durumu da görüştüklerini belirterek “Karadeniz tahıl girişimine ve Ukrayna’dan tahıl inisiyatifine olan desteğiniz için minnettarım.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, savaşın ardından Türkiye’ye sığınan Ukraynalı ailelere gösterdiği misafirperverlikten dolayı Türk halkına teşekkür ederek, “İnsanlarımız burada Türkiye’nin, Türk kalplerinin desteğini bu zor zamanlarda hissediyorlar.” dedi.

“Halklarımız daha fazlasını yapabilir ve insan hayatlarını kurtarabilir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile en son Lviv’de bir araya geldiklerini hatırlatan Zelenskiy, “Savaş zamanında ve özellikle bu zor zamanda Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan) Ukrayna’ya gelerek bizi ve beni destekledi.” dedi.

Ukraynalı esirlerin serbest bırakılmasına yardımcı olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettar olduğunu kaydeden Zelenskiy, “Eminim ki halklarımız daha fazlasını yapabilir ve insan hayatlarını kurtarabilir.” dedi.

“Kırım Tatarları da geri almak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz”

Esir düşen Kırım Tatarlarının serbest bırakılması ve Rusya’daki Ukraynalı çocukların Türkiye üzerinden Ukrayna’ya döndürülmesi konusunda çalışmalar yapıp yapmadıklarına ilişkin soruya yanıt veren Zelenskiy, şunları kaydetti:

“Kırım Tatarları, siyasi tutuklular, diğer esirlerimiz ve sınır dışı edilen, Rusya’ya götürülen çocuklar. İnanın ki Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız temaslar sırasında hatta seçimler sırasında biz her zaman bu konulara önem verdik ve bu konuları hep güncel tuttuk.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kendisi için insanın her şeyden önce geldiğini vurgulayan Zelenskiy, “Biz insanlarımızı, esir olan Kırım Tatarları da özellikle geri almak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Henüz bir sonuç elde etmediğimiz için bu konuyla ilgili daha fazla ayrıntı veremem.” dedi.

Zelenskiy, mahkum edilen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Neriman Celal’i şahsen tanıdığını ve kendisine çok saygı duyduğunu belirterek, “Eminim ki birçok siyasi tutsağımız, birçok esirimiz gibi o da serbest olacak. Bu yönde yardımlarını esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanına (Erdoğan’a) minnettarım. ” şeklinde konuştu. (c/aa)