Almanya’da Vatandaşlık Parası’na 100 Euro Zam Talebi Gündemde

Almanya’da Vatandaşlık Parası’na 100 Euro Zam Talebi Gündemde

Almanya’da 2023’te başlatılan Bürgergeld ile ilgili tartışmalar sürerken, sosyal yardım kuruluşları, yüksek enflasyon nedeniyle iyileştirme talep ediyor.

Almanya’da 2023’te başlatılan Bürgergeld (Vatandaşlık Parası) ile ilgili tartışmalar büyüyerek devam ediyor. Yüksek enflasyon, birçok vatandaşın finansal olarak zorluk çekmesine ve özellikle düşük gelirli kesimin yoksulluk sınırına yaklaşmasına neden oluyor. Bu gelişmelere dikkat çeken sosyal yardım kuruluşları, Bürgergeld üzerinde düzenlemeler yapılmasını talep ediyor.

“Kalıcı olarak artırılsın”

Paritätischer Wohlfahrtsverband gibi kuruluşlar, artan yaşam maliyetlerine karşı mücadele ediyorlar. Buna göre bu kuruluşlar, Vatandaşlık Parası’nın kalıcı olarak artırılması, aylık 100 Euro yardım ve elektronik cihaz destekleri sağlanmasını istiyor.

”en az 725 euro olmalı”

Paritätischer Wohlfahrtsverband kuruluşu tarafından yapılan araştırmalara göre, mevcut 502 Euro’luk devlet yardımlarının önemli ölçüde artırılması gerektiği vurgulanırken, bu miktarın en az 725 Euro civarına çıkmasının önemine dikkat çekildi. Bunun, Almanya’daki insanları “yoksulluktan etkili bir şekilde korumak için” gerekli olduğunun altı çizildi.

“Yardımlar her anlamda yetersiz”

Kuruluşun Genel Müdürü Ulrich Schneider, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hartz IV veya Bürgergeld fark etmiyor, hesaplama yöntemi değişmedi. Yardımlar hileli şekilde az hesaplanıyor ve her anlamda yetersiz kalıyor. Söz konusu yardımlar realiteyle asla uyuşmuyor.” diye kaydetti.

Lindner sıcak bakmıyor

Öte yandan hükümet, 2024 yılında mevcut Bürgergeld ödemelerinin artırılmasını planlıyor. Ancak Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) son dönemlerde yaptığı açıklamalarda, yardımların artırılmasına sıcak bakmadığını vurgulamıştı.

Hükümet zam planlıyor

Federal Hükümet, 2022 yılının sonunda, 14. Existenzminimumbericht (Temel Varlık Raporu)nu yayınladı. İki yılda bir güncellenen bu raporda, temel ihtiyaç seviyeleri belirlendi. 2023 yılı için yalnız yaşayanlara yıllık 6 bin 24 Euro, 2024 yılı için ise 6 bin 444 önerildi. Evli çiftler için ise 2024 yılında 11 bin 592 Euro seviyesi tahmin ediliyor.

Yalnız yaşayanlara 2023’te 502 Euro olan Vatandaşlık Parası, 2024’te 537 Euro’ya yükselecek. Yetişkin çiftler için ise 2023’te 451 Euro olan temel güvence miktarı, 2024’te 483 Euro’ya yükselecek.

100 euro ek ödeme çağrısı

SPD, Yeşiller ve FDP’nin uygulamaları birçok sosyal uzmana göre de yetersiz kalıyor. Ayrıca, sosyal yardım kuruluşları, Federal hükümeti, Bürgergeld alanlara, aylık 100 Euro ek ödeme yapılmasını sağlamak için harekete geçmeye çağırıyor. Bu, Bürgergeld alan her bir kişiye aylık 100 Euro ekstra ödeme yapılacağı anlamına geliyor.(bb)