Gazze’de Hastaneye Saldırı: En Az 500 Kişi Öldü

İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ni bombalaması sonucu 500 kişi hayatını kaybetti. Saldırı dünyada infiale neden olurken, İsrail saldırıyı üstlenmekten kaçındı. İsrail Başbakanı Netanyahu, hastaneyi kendilerinin vurmadığını ileri sürdü.

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısı 500’e yükseldiği bildirildi. İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında bu defa hastaneyi hedef aldı. Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’nin (Al Ahli Arab Hastanesi) İsrail savaş uçakları tarafından bombalandığı belirtildi.

Hastanede binlerce Filistinli vardı

Enkaz altında çok sayıda kişinin olduğu ve can kaybının artmasından endişe edildiği ifade edildi. Hastaneye İsrail saldırılarında evleri yıkılan Filistinlilerin sığındıkları ve saldırı sırasında binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin hastanede bulunduğu açıklandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti. Filistin haber ajansı WAFA’da Abbas’ın açıklamasına yer verildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırı nedeniyle 3 gün yas ilan ettiği belirtildi.

“Çok fazla ölü var”

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail’in Gazze’de hastane bombalamasıyla ilgili, “Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor.” dedi. Michel, AB liderlerinin İsrail-Filistin çatışması gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantı sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin hastane saldırısının “uluslararası hukuka uygun olup olmadığı” sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek “Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil.” yanıtını verdi.

“uluslararası hukuka aykırı”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısıyla ilgili, sağlık hizmetlerine ve çalışanlarına yönelik her saldırının, uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.

“hastaneye sığınan yüzlerce kişi korkunç şekilde öldürüldü”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlenen ve yüzlerce kişinin öldüğü saldırının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Türk, X sosyal medya platformundan Gazze’deki hastane saldırısına ilişkin paylaşımda bulundu. “Bu gece, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlenen büyük saldırıda hastalar, sağlık çalışanları, hastaneye ve çevresine sığınan aileler de dahil yüzlerce kişi korkunç şekilde öldürüldü. Bu tamamen kabul edilemez.” ifadelerini kullanan Türk, hastanelerin dokunulmaz olduğunu ve ne pahasına olursa olsun korunması gerektiğini vurguladı. (aa,c)

 

“Hastaneyi biz vurmadık”

İsrail savunma güçleri hastaneyi vurmadıklarını söyleyerek sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bir görüntü paylaşarak önce “İsrail tarafına doğru bir roket atıldı, ardından hastane vuruldu ” yazarak saldırıdan Filistin’de güçlü olan ikinci örgüt İslami Cihad’ı sorumlu tuttu. Roketin “yanlışlıkla” ateşlendiğini savundu.

Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu’ya yakın isimlerden birisi olarak bilinen Hananya Naftali’den ise sosyal medya hesabından ‘İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze’deki bir hastanenin içindeki Hamas terörist üssünü vurdu’ paylaşımını yaptı. Ancak ölü sayısı artması üzerine gönderisini sildi.