Almanya’da Vatandaşlık Parasına Zam Ters Tepti: Çalışanlar İşlerini Bırakıyor!

Almanya’da Vatandaşlık Parasına Zam Ters Tepti: Çalışanlar İşlerini Bırakıyor!

Almanya’da Vatandaşlık Parası’nın 2024 yılında yükseltilmesi ile ilgili bir anket çalışması yapıldı. Birçok çalışanın işini bıraktığı veya bırakma eğiliminde olduğu dikkat çekti.

Almanya’da Vatandaşlık Parası 2023 yılında yüzde on iki artırılacak. Buna göre tek başına yaşayan yetişkinlerin maaşı 61 Euro zamlanacak  ve aylık maaş 563 Euro olacak. İki çocuklu bir aileye ise yeni yapılacak zam ile birlikte aylık bin 954 Euro’ya kadar Vatandaşlık Parası Ödenecek.

asgari ücret 12,41 euro olacak

Buna karşın, asgari ücret gelecek yıl 12 Euro’dan 12,41 Euro’ya yükselecek. Bu nedenle işveren dernekleri, düşük ücret sektöründe çalışan insanların para kazanmak yerine Vatandaşlık Parası almaya daha fazla eğilim göstereceğinden endişe ediyor.

“Büyük bir hata”

Gesamtmetall İşveren Derneği Başkanı Stefan Wolf, Bürgergeld artışını “büyük bir hata” olarak nitelendirirken, “Örneğin, metal ve elektrik endüstrisindeki iki düşük maaş sınıfında her gün çalışan bir kişinin geliri ile çalışmadan Vatandaşlık Parası alan kişinin geliri arasındaki fark çok küçük olacaktır,” diye kaydetti.

“ vatandaşlık parasına güvenip işi bırakıyorlar”

Bina Temizleme Zanaatkarlar Birliği adlı kuruluş, 2 bin 500 üye işletmeyle konuyla ilgili bir anket çalışması yaptı. Katılan işverenlerin üçte ikisinden fazlası, çalışanların Vatandaşlık Parası alabilme imkanı gerekçesiyle işlerini bıraktıklarını belirtti.

“Vatandaşlık parasına eğilim var”

Alman FAZ’ın haberine göre, mevcut durumda şirketlerin yüzde 28,4’ünde, çalışanlar Vatandaşlık Parası’na güvenerek işlerini bırakmış veya işten çıkmayı düşünüyor. Şirketlerin yüzde 40’ı bunların sadece tekil vakalar olduğunu savunuyor fakat aynı zamanda böyle bir eğilimin söz konusu olduğunu onaylıyor. Katılan işletmelerin üçte biri ise böyle bir gelişmenin söz konusu olmadığını belirtti.

“Maaş tekliflerimize tehdit oluşturuyor”

Ankete katılan birçok şirket ayrıca Vatandaşlık Parası’nın, kendi maaş tekliflerine bir tehdit oluşturduğundan endişe duyduklarını ifade etti. Bina Temizleme Zanaatkarlar Birliği, çalışanların, sosyal yardım alan kişilerden daha fazla paraya sahip olmaları gerektiğini savunuyor.

“Bu, düşük maaşların bir sonucu”

SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert ise işverenleri suçlarken, “Geçim sağlanamayan işler sunuyorlar, bunu açıklamaları gerek.” ifadelerini kullandı. Almanya’da iş yerlerinde iki milyondan fazla boş pozisyon olduğuna dikkat çeken Kühnert, bunun kötü çalışma koşulları ve düşük maaşların sonucu olduğunu söyledi.

Vatandaşlık Parası: 

Kişi

2023

2024

Yalnız Yaşayanlar

502 €

563 €

Beraber Yaşayan Çiftler

451 €

506 €

Çalışmayan ve ailesiyle yaşayan 25 yaş altındaki gençler

402 €

451 €

14-17 yaş arasındaki gençler

420 €

471 €

6-13 yaş arasındaki çocuklar

348 €

390 €

0-5 yaş arasındaki çocuklar

318 €

357 €