Almanya’da 22 Yaşındaki Aşırı Sağcı Milletvekili Gözaltına Alındı

Almanya’da aşırı sağcı AfD partisinden milletvekili seçilen Daniel Halemba gözaltına alındı.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde 8 Ekim’de yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden milletvekili seçilen 22 yaşındaki Daniel Halemba gözaltına alındığı bildirildi.

Alman medyasının Würzburg savcılığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, halkı “kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Halemba, bugün Stuttgart’ta gözaltına alındı. Hakim karşısına çıkarılacak Halemba’nın, tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verilecek.

[post-refarans id=”49416″ taraf=”sol”]

Örgüt üyesi olmakla itham ediliyor

Halemba’nın parlamentonun açılış saati olan yerel saatle 15.00’e kadar dokunulmazlık hakkı bulunmadığı için gözaltı işleminin yapılabildiği öğrenildi. Haberlerde Halemba’nın, eski aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin (NSDAP) yasak olan sembollerini kullandığı iddia edilen “Prag’tan Würzburg’a Cermen Kardeşliği” adlı örgütün üyesi olmakla itham edildiği belirtildi.

Halkı “Kin ve düşmanlığa tahrik”le suçlanan 22 yaşındaki Halemba, Bavyera parlamentosuna seçilen en genç siyasetçi olmuştu.

AfD’nin yükselişi sürüyor

Almanya’nın doğu eyaletlerinde Eylül ayında yapılan anket sonuçlarına göre, AfD Partisi, bölgede birinci parti konumuna yükseldi. Almanya kamu yayıncı kuruluşu NDR adına yapılan ankete göre, AfD ilk kez kuzeydoğusundaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki en güçlü siyasi parti haline geldi.

afd’ye yüzde 32 oy

Ankette, “Önümüzdeki Pazar eyalet seçimleri olsa kimse oy verirdiniz?” Sorusuna, seçmenlerin yüzde 32’si AfD’ye oy vereceğini açıkladı. Bu oran, 2021 eyalet seçimlerinde 16.7 olarak kaydedilmişti. Aynı ankette, eyaleti yöneten Başbakan Manuela Schwesig’in SPD’si ise ikinci sırada yer alırken, oy oranı yüzde 23’te kaldı. (aa,c)