Pakistan-Afganistan Sınırında Dram: Yüzbinlerce Afganlı Mülteci Pakistan-Afganistan Yolunda

Pakistan 1,4 milyon Afganlı mülteciyi evrakları yok diye sınır dışı etmeye başladı. İlk 3 günde 100 binden fazla Afganlı mülteci gönderildi. Afganistan ise sınır bölgesinde yeni bir mülteci kampı kurmaya başladı.

Pakistan hükümetinin ülkedeki “yasa dışı” göçmenleri ülkelerine geri gönderme programı sonrasında gönüllü geri dönüşler için verdiği mühlet doldu. Mühlet sonrasında Pakistan hükümeti yaklaşık 100 Bin Afganlı mülteciyi Hayber geçidinde bulunan Torham sınır kapısından Afganistan’a gönderdi.

Mülteci Kampları Buldozerlerle Yıkıldı

Başkent İslamabad ve İslamabad yakınlarındaki Rawalpindi’deki çeşitli mülteci kamplarını buldozerlerle yıkan Pakistan hükümeti, programın evrak ve kaydı bulunan mültecileri kapsamadığını bildirdi. Ancak yıkılan kamplardaki mültecilerin çoğunluğu bu kamplarda doğup büyümüş mültecilerdi.

Afganistan: “Ölene kadar mültecilerimizin yanındayız”

Afganistan hükümeti Afganlı mültecilerin geri dönüşünü sevinçle karşılamakla birlikte zorla mülteci kamplarından alınıp sınıra yığılmalarının kabul edilemez olduğunu açıkladı.
Afganistan Başbakanı Mullah Muhammad Hassan Akhund, “Ölünceye kadar mültecilerimizin yanındayız.” diyerek, sınır kapısına yığılan mülteciler için acil çadırlar kurulması emrini verdi.

Pakistan’, 1979 yılından beri önce Sovyet işgali sonra da iç çatışmalar ve Amerikan işgali sonrasında Pakistan’da bulunan 4.5 milyon Afganlı mülteci bulunuyor. Pakistan hükümeti “Bizim için öncelik Pakistanlılardır” programı ile Afganlı mültecileri geri göndermek istediğini açıklamıştı.

Bunun için önce “yasa dışı göçmen” olarak kabul edilen ve evrakları bulunmadığı öne sürülen Afganlıları 1 Kasım’dan itibaren ülkelerine gönderilmeye başladı.