Almanya’da 18 Yaşına Gelen Herkese 60.000 Euro Ödeme Önerisi

Almanya’da 18 Yaşına Gelen Herkese 60.000 Euro Ödeme Önerisi

Almanya’da iktidardaki SPD’nin gençlik teşkilatı, 18 yaşına gelen herkese şartsız olarak 60 bin Euro ödenmesini isteyen bir karar tasarısı hazırladı.

Almanya’da iktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD) genç teşkilatı Genç Sosyalistler (Jungsozialisten / Jusos) Almanya’da yaşayan ve 18 yaşına gelen herkese devlet tarafından 60 bin Euro ödeme yapılmasını isteyecek.

17-19 Kasım 2023 tarihinde yapılacak olan Jusos Genel Kongresine sunulmak üzere hazırlanan bir karar taslağına göre, devletin Almanya’da yaşayan ve 18 yaşına gelen herkese “temel miras” olarak 60 bin Euro ödemesi teklif ediliyor.

Miras Vergisi ile Karşılanacak

18 yaşına gelenlere şartsız olarak verilecek onlan 60 bin Euroluk ödemenin maliyetinin yılda 45 milyar Euro olacağına dikkat çeken Jussos, bu miktarın veraset ve hediye vergisinin artırılması ile karşılanabileceğini, dolayısıyla bütçeye ek yük getirmeyeceğini bildirdi.

Almanya’da yılda yaklaşık 450 milyar Euroluk miras gerçekleştiği ifade edilirken, veraset yoluyla elde edilen bu paradan az vergi alındığına dikkat çeken Jusos, veraset vergisinin 1 milyon Euro’dan sonra kademeli olarak artırılmasını isteyecek.

60 bin Euro Şartsız Ödenmeli

Jusos 60 bin Euro’luk ödemenin şartsız olarak yapılması gerektiği gibi, hangi yönde ve nasıl harcanacağının da şarta bağlanmamasını isteyecek. Bu yöndeki bir öneri daha önceleri Devlet Bakanı ve Federal Hükümetin Doğu Almanya Komiseri Carslten Schneider ile Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (DIW) tarafından da yapılmıştı.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü 18 yaşına gelenler için toplamda 20 bin Euroluk ödeme önermiş ancak bu ödemenin nakit olmayıp eğitim, tekamül eğitimi, konut edinme, serbest meslek veya iş kurma gibi alanlarda karşılıksız kredi olarak verilmesini istemişti.